×

De troeven van ‘textile-sharing’ voor de foodindustrie

Donderdag 30 juni 2022
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Iedereen die voedingsmiddelen bereidt, verwerkt en verkoopt, moet voldoen aan strikte hygiënevereisten. Dat betekent dat alle medewerkers, actief in deze omgeving, onberispelijke en gecertificeerde hygiënekleding moeten dragen. Producenten die de specifieke en tijdrovende zorg die deze werkkleding vereist liever uit handen geven, kunnen een beroep doen op een professionele textieldienstverlener. MEWA Textiel-Service levert hen op continubasis betrouwbare, veilige en functionele werkkleding, die voldoet aan alle wettelijke hygiënevoorschriften.
 
De uitbesteding hiervan blijkt niet enkel tijds- en kostenefficiënt. Het slimme fullservice textielmanagementsysteem van MEWA is een uitstekend voorbeeld in de textielverzorgingsindustrie. Zo worden verwachtingen van duurzame ondernemers binnen de voedingsindustrie ingelost. De wettelijke voorschriften voor beroepskleding in de voedingssector zijn erg complex. Volgens de bepalingen van de IFS Food (International Featured Standards) moeten processen ervoor zorgen dat de kleding van medewerkers 100% hygiënisch zuiver is en mag ze geen enkel contaminatiegevaar inhouden voor geproduceerde levensmiddelen. De dienstverlening van MEWA ondersteunt de bedrijfsleiding bij sluitend maken van hun hygiëneproces.
 
Met reinheidsgarantie
MEWA werkt hiervoor volgens het RisicoAnalyse- en BiocontaminatieControle-systeem (RABC). Het gaat hierbij om een hygiënemanagement- en controlesysteem dat MEWA hanteert, waarbij de kleding een speciaal was- en verzorgingsproces ondergaat. De verzorging van de kleding en het hele proces is onderworpen aan de kwaliteitsnorm EN 14065. Het behandelingsproces garandeert microbiologische zuiverheid, maximale veiligheid en de hoogste kwaliteitsstandaard in textielhygiëne. De kleding van MEWA past in elk HACCP-concept en draagt bij aan de hygiënische veiligheid binnen de levensmiddelenindustrie.
 
Fullservice
Bij MEWA worden naar eigen zeggen ‘geen toegevingen’ gedaan als het om hygiënische kwaliteit gaat. “Een hoog niveau van hygiëne is inherent aan ons werkproces”, benadrukt Ir. Danny Vermeir, bij MEWA verantwoordelijk voor milieu- en procestechnologie. “Producenten huren hun hygiënekleding bij ons en wij brengen, halen, behandelen en vervangen deze op betrouwbare wijze. Naast een desinfecterend wasproces in professionele wasinstallaties en nabehandeling van het wasgoed, zorgen wij ook voor een gedocumenteerde en gevalideerde verwerking van de hygiënekleding. MEWA neemt het proces van A tot Z voor zijn rekening. Van het wassen tot en met het toeleveren in de kledinglocker.”
 
Vermeir vervolgt: “De hygiënekleding van MEWA is gepersonaliseerd. Iedereen in het team krijgt zijn eigen outfit, die na een wasbeurt terug aan de juiste persoon worden bezorgd. Een barcode verzekert dit proces. Desgewenst kunnen ook de namen van de medewerkers op de kleding geborduurd of genaaid worden. Daarbovenop biedt MEWA tal van producten aan die voldoen aan de hygiënevoorschriften, vereist in sanitaire blokken en andere bedrijfsruimten. Ons Textile-Sharing-concept zorgt er dus voor dat klanten zich ten volle kunnen concentreren op hun corebusiness.”