×

In-line 100% lasnaadinspectie van vleesverpakkingen

Donderdag 07 december 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Verontreiniging in de lasnaad is een belangrijk probleem voor voedselproducenten, aangezien het kan leiden tot lekkage en bijgevolg tot een verminderde houdbaarheid en zelfs kostelijke terugroepacties met bijhorende imagoschade. Daarom is automatische detectie van vervuilde lasnaden uiterst belangrijk voor zowel voedselveiligheid als productieautomatisering. Engilico, specialist op het vlak van niet-destructieve in-line lasnaadinspectie, levert zowel voor flexibele verpakkingen als voor schaaltjes en dieptrekverpakkingen oplossingen om om een betere verpakkingskwaliteit, hogere verpakkingsproductiviteit en end-of-line-automatisering te realiseren.
 
Producten zoals sneetjes charcuterie, spekblokjes en vlees(bereidingen) worden vaak verpakt in plastic schaaltjes, in dieptrekverpakkingen of op kartonnen schaaltjes, die dan afgesloten worden met transparante of geprinte kunstfolie. Voor traditionele visiesystemen, is detectie van contaminatie in de lasnaad vaak moeilijk als er weinig of geen contrast is tussen de kunststoffolie en de verontreiniging, bijvoorbeeld bij vet of olie in een wit schaaltje met transparante lasnaad. Bij bedrukte folies, die vaak gebruikt worden voor luxueuzere verpakkingen, is het zelfs helemaal niet mogelijk om verontreinigingen te zien. Een alternatief is röntgeninspectie, maar deze technologie is alleen efficiënt als de materiaaldichtheid voldoende verschilt om de onderscheidende materialen te onthullen, wat niet altijd het geval is bij verontreiniging door organische materialen zoals vlees, vet, olie, kruiden of paneermeel.  
 
Hyperspectrale beeldvorming
HyperScope® gebruikt hyperspectrale beeldvorming om contaminatie van de lasnaad met hoog contrast te detecteren, zelfs bij bedrukte folies. Het inspectiesysteem maakt gebruik van artificiële intelligentie (AI), waardoor zeer nauwkeurige detectie van het lasnaadgebied in real-time mogelijk is, ongeacht de oriëntatie, de lay-out of het formaat van de verpakking. Een groot voordeel van hyperspectrale cameratechnologie is dat een onderscheid gemaakt kan worden tussen materialen met eenzelfde kleur als ze een andere samenstelling hebben. Een traditionele kleurencamera registreert één beeld met beeldinformatie in drie spectrale banden (rood, groen en blauw). Hyperspectrale data bevatten honderden beelden met telkens informatie van een andere golflengteband. Voor de detectie van contaminaties in de lasnaad bevinden de relevante golflengtes zich grotendeels in het infraroodgebied.
 
Aangezien materialen verschillend reageren op het (nabij)-infrarood licht, kunnen zo met behulp van de transmissie-, reflectie- en absorptie-eigenschappen verschillende materialen betrouwbaar worden gedetecteerd.  Hierdoor kunnen contaminaties (zoals vlees, vet en olie) met hoog contrast onderscheiden worden van de plastic folie, zelfs als die geprint is.

Lees HIER het volledige artikel over Engilico in de laatste (digitale) uitgave vaktijdschrift Meat&Co.