×

Kemin helpt fabrikanten om 'planted meat' vers te houden

Thursday July 01, 2021
Back to overview
Share this article
De wereldwijde ingrediëntenfabrikant Kemin Food Technologies biedt labelvriendelijke oplossingen om de groeiende consumentenvraag naar plantaardige vleesalternatieven te ondersteunen. “Nu steeds meer fabrikanten overstappen van diepgevroren plantaardige vleesalternatieven naar gekoelde opties, is het beschermen van de productintegriteit van cruciaal belang om de smaak en vleesachtige textuur te garanderen”, stelt marketingdirecteur Kelly De Vadder van Kemin Food Technologies - EMEA.
 
Consumenten en retailers zijn op zoek naar natuurlijke oplossingen die een duidelijke en transparante etikettering bieden met herkenbare ingrediënten waarop ze kunnen vertrouwen. De detailhandel in plantaardige vleesalternatieven weerspiegelt deze verschuiving in een dynamische categorie, aangezien consumenten bevroren producten omzeilen ten gunste van gekoelde producten. De gegevens van de markt voor vleesalternatieven van Euromonitor illustreren deze snelle groei, wat aangeeft dat de winkelwaarde van plantaardig vlees in Europa de komende drie jaar met 42 procent zal groeien tot een waarde van 2,3 miljard euro. De Vadder: “Veel consumenten willen hun vleesinname verminderen met behoud van de eiwitconsumptie, dus vervangen ze dit door plantaardige vleesalternatieven die smaak en textuur bieden die vergelijkbaar zijn met die van vlees, maar met voedingsvoordelen van planten. Het resultaat is dat flexitarisme, een dieet dat is gericht op plantaardig voedsel met af en toe vlees, een hoge vlucht heeft genomen.”
 
Labelvriendelijke oplossingen
“Gekoelde producten die aan lichte oxidatie worden blootgesteld, verminderen de houdbaarheid en kwaliteit veel sneller. Vetsystemen zijn een belangrijk onderdeel van smakelijke plantaardige vleesalternatieven, maar de oxidatie van vet- en oliecomponenten in deze producten is een veel voorkomende uitdaging voor merken. Het leveren van de textuur en smaak die consumenten wensen, kan erg moeilijk zijn als een product niet goed wordt beschermd tegen oxidatie”, legt De Vadder uit. “Microbieel bederf kan ook een probleem zijn, dus het voorkomen ervan is ook essentieel om een ​​veilig product op de markt te brengen.”

Kemin biedt een portfolio van labelvriendelijke oplossingen om merken te helpen oxidatie en microbieel bederf te beheersen, waarbij de versheid, kwaliteit en veiligheid van plantaardige alternatieve vleesproducten behouden blijft:
NaturFORT™ is een mix van natuurlijke rozemarijn- en groene thee-extracten en biedt labelvriendelijke oxidatiecontrole, vertraagt ​​smaakafbraak om de textuur te behouden, optimaliseert het smaakprofiel, behoudt de kleur voor een visuele aantrekkingskracht en verlengt de houdbaarheid;
BactoCEASE® NV is een vertrouwd ingrediënt met duidelijke en transparante etikettering. Het beschermt vleesalternatieven tegen microbieel bederf en biedt tegelijkertijd een uitgebalanceerd smaakprofiel. Een gebufferde azijnoplossing gemaakt met natuurlijke ingrediënten, BactoCEASE NV wordt vervaardigd met natuurlijke ingrediënten en bevat 100 procent bio-based koolstof.
 
Helpen met marktintroducties
Kemin biedt ook interne Customer Laboratory Services (CLS) om klantpartners te helpen sneller op de markt te komen. “Het CLS-team van Kemin Food Technologies biedt toegewijde ondersteuning tijdens alle testfasen om de invloed van alle voedselingrediënten op de stabiliteit van het eindproduct te begrijpen”, zegt Anja Verbiest, CLS en Quality Assurance Manager, Kemin Food Technologies - EMEA. “Of het nu gaat om het formuleren van een nieuw product of het herformuleren van een bestaand product, ons CLS-team kan de testtijd verkorten en de go-to-market-doelstellingen halen.”