×

'Vraag naar rundvlees in China groeit door Varkenspest'

Tuesday December 04, 2018
Back to overview
Share this article
De Afrikaanse Varkenspest kan een flinke invloed hebben op de wereldwijde handel in vlees en biedt mogelijk kansen voor de export van rundvlees. Dat schrijft de Rabobank in 'Beef Quarterly', de nieuwsbrief die de bank elk kwartaal uitgeeft. "De uitbreiding van de Afrikaanse Varkenspest (AVP) in China leidt tot een versnelde slacht van varkens, een verbod op transport en onzekere prijzen", aldus senior analyst Angus Gidley-Baird.

In China zijn al meer dan zestig gevallen van de AVP bevestigd in alle provincies waar veel varkens worden gehouden. De meeste gevallen werden ontdekt in kleinere stallen, maar ook in een aantal grote stallen is AVP vastgesteld. Vanwege de productiegrootte en opgedeelde bedrijfsstructuur, zal China naar verwachting veel problemen kennen om het probleem te onderdrukken. "Een afname in de varkensproductie in China is evident. Ook de consumptie van varkensvlees zal afnemen, maar dit biedt ruimte voor de groei van de consumptie van andere dierlijke proteïnen, zoals eieren, gevogelte, rundvlees, muffon en zeevruchten."
Hoewel rundvlees geen 1-op-1-alternatief is voor varkensvlees, is de verwachting van de Rabobank dat de consumptie van rundvlees in China (fors) gaat toenemen. Uiteraard is één en ander afhankelijk van hoe de uitbraak van de Afrikaanse Varkenspest zich verder ontwikkelt, maar er wordt ingeschat dat de vraag naar rundvleesproducten vanuit China de komende maanden zal toenemen.