×

‘AI-technologie in foodsector is geen wondermiddel’

Thursday January 04, 2024
Back to overview
Share this article
Hoewel kunstmatige intelligentie (AI) volop kansen biedt om de algehele efficiëntie binnen het productieproces in de voedingsmiddelenindustrie te verbeteren, is LRQA van mening dat de industrie een bedrijfscultuur moet koesteren waarin voedselveiligheid in elk deel van de toeleveringsketen wordt benadrukt voordat nieuwe technologieën volledig kunnen worden benut. “De foodindustrie moet prioriteit geven aan transparantie, ervoor zorgen dat zij de juiste gegevens verzamelt en zich concentreren op het creëren van een voedselveiligheidscultuur”, stelt Jan Kranghand, Global Head of Food Centre of Excellence bij LRQA.
 
“Technologische vooruitgang heeft het potentieel om een ​​revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we voedselveiligheid benaderen. AI-systemen zouden het mogelijk kunnen maken grote hoeveelheden gegevens te analyseren om patronen te identificeren en inzichten te genereren, terwijl blockchain, een onveranderlijk digitaal record van transacties, de transparantie bevordert door de beweging van voedselproducten door de toeleveringsketen te monitoren”, vervolgt Kranghand. Hij benadrukt: “Het is belangrijk dat we de basis leggen voordat we al ons vertrouwen in technologie stellen. Voedsel is beter dan ooit, maar dit is niet vanzelfsprekend..”
 
Best-in-class voedselveiligheid
Veel voedingsbedrijven werken volgens Kranghand met een traditionele, op wetenschap gebaseerde aanpak die de voedselveiligheid aangrijpt op basis van compliance: “Voordat organisaties technologieën zoals AI, blockchain en het IoT (Internet of Things) implementeren, moeten ze eerst de manier veranderen waarop ze denken. Vooruitkijkend betekent dit het evalueren van processen en de vraag of de huidige technieken geschikt zijn voor het beoogde doel. Bedrijven moeten begrijpen wat ‘best-in-class’ voedselveiligheid is, waarbij bedrijfsleiders veranderingen van bovenaf aansturen. Bovendien kunnen door een stap terug te doen bij het beoordelen van systemen, processen en procedures lacunes worden geïdentificeerd om tot een geharmoniseerde, op risico gebaseerde aanpak te komen.”
 
Het Global Food Safety Initiative (GFSI) definieert cultuur als ‘gedeelde waarden, overtuigingen en normen die de mentaliteit en het gedrag ten aanzien van voedselveiligheid beïnvloeden in, tussen en door een organisatie’. Het position paper ‘A Culture of Food Safety’ (van de GFSI) stipuleert duidelijk hoe belangrijk het is dat alle werknemers een basisoverzicht van de gevaren kennen, zodat zij de verantwoordelijkheid onderkennen die gepaard gaat met het werken in een sector die voedingsmiddelen – zoals vlees en vis – levert. “Voor een effectieve voedselveiligheidscultuur vereist implementatie de betrokkenheid van medewerkers. Het gaat erom dat niet alleen duidelijk wordt uitgelegd wat het personeel moet doen, maar ook waarom deze protocollen ertoe doen en wat de gevolgen zijn als ze niet voldoen. Door dit te doen, krijgen teams de verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid en voelen ze zich meer verantwoordelijk voor hun daden”, weet Kranghand.
 
FSSC 22000 als actiekader
Voor voedingsmiddelenfabrikanten, vlees- en viswerkers die een sterke cultuur willen implementeren of versterken, biedt onder meer de Voedselveiligheidssysteemcertificering (FSSC 22000) een uitstekend actiekader. Programma's voor integriteit van de toeleveringsketen van onafhankelijke assurance-specialisten, zoals LRQA, kunnen organisaties ook begeleiden bij het creëren van een sterke voedselveiligheidscultuur die naleving in evenwicht brengt met een holistische benadering. “Vanuit het perspectief van traceerbaarheid zou een combinatie van technologieën en end-of-line de juiste oplossingen kunnen bieden, waardoor consumenten de oorsprong en kwaliteit van hun voedsel kunnen verifiëren. Als ze op de juiste manier worden toegepast, kunnen ze ook het raamwerk voor risicoanalyse transformeren van reactief naar proactief. En als dit allemaal samenkomt, zullen auditors een risico gebaseerde aanpak kunnen beoordelen in plaats van 'de vakjes aan te vinken' voor de eisen van het systeem. Deze meerwaarde komt ons allemaal ten goede.”