×

Alginaat casing die vast blijft zitten aan vegan worst

Wednesday May 04, 2022
Back to overview
Share this article
We weten allemaal dat alginaat wordt gezien als dé manier om een vegane worst in een casing te produceren. Echter gaat dit niet zonder uitdaging: de alginaat casing laat snel los van het worstdeeg wanneer de vegane worst met alginaat wordt gekookt in heet water. Althans, zo ging het tot voor kort. De Dutch food engineers van Vaess ontwikkelden een revolutionaire oplossing.
 
Vaess (voorheen Vaessen-Schoemaker, 1946) heeft meer dan 75 jaar ervaring in food tech. De kennis van de industrie, vlees en machines is bij Vaess van generatie op generatie overgedragen. Met decennia aan kennis en ervaring en een jong, ambitieus en creatief team is Vaess klaar om de industrie te innoveren en te verrassen met creatieve oplossingen voor het voedsel van morgen.
 
De afgelopen jaren heeft een select groepje food technologen bij Vaess gefocust op een grote uitdaging in de industrie. ‘’Er was namelijk één uitvinding die hoog bij velen op de innovatie verlanglijst stond: de mogelijkheid om een vegane worst in een alginaat casing te kunnen koken zonder dat de worst zijn casing verliest.’’ aldus Joris Hermans, Director Business Development bij Vaess. Hoe groter de uitdaging, hoe beter, dus het team van Vaess beet zich vast en stopte niet met proberen tot ze het perfecte ‘jasje’ voor de vegane worst hadden ontwikkeld.
 
Gepatenteerde oplossing voor casings
Na jarenlang onderzoek, testen, nog meer onderzoek en nog meer testen presenteert Vaess hun inmiddels gepatenteerde oplossing voor dit probleem: VascoPrime. “We hebben een ‘primer’ system ontwikkeld dat ervoor zorgt dat zelfs een vegane worst zijn casing niet verliest. De resultaten zijn verbluffend. Het is echt een klein kunstwerkje", aldus Joris Hermans.
VascoPrime is ontwikkeld in samenwerken met Handtmann Machinenfabrik. ‘’VascoPrime wordt gemaakt op een Handtmann Conpro machine. We plaatsen eigenlijk een dubbele brug tussen de alginaat casing en het worstdeeg. Dit werkt perfect op de Handtmann’s Trippe Coextrusion  opties op de Handtmann Conpro.’’
 
VascoPrime wordt gepresenteerd op IFFA
Geen beter moment om deze nieuwste uitvinding te lanceren dan op de IFFA (14-19 mei in Frankfurt). Vaess demonstreert het proces live op de machine en bezoekers kunnen de vegan frankfurter met alginaat casing zelf proeven. Nieuwsgierig geworden? Bezoek Vaess in hall 12.1 - stand no. B68.
 
Wat gaan we nog meer zien van Vaess op IFFA?
Vaesen-Schoemaker (1946) werd in 2021 Vaess, en is met een kersverse branding klaar om het IFFA-podium te pakken. Met 75 jaar ervaring in food tech en een jong, ambitieus en creatief team, overtreft Vaess zich dit jaar opnieuw. Maar liefst acht food innovaties staan klaar om het IFFA-publiek te verrassen. Bezoekers maken kennis met de eerste écht lekkere vegan smeltkaas en unieke vleesvervangers als een high-proteïn insectenburger.
 
Meer weten over Vaess? Ga naar www.vaess.com