×

‘Onze recyclebare mono-barrièrefolie past bij de vraag’

Thursday December 14, 2023
Back to overview
Share this article
De OPACK Group bestaat uit zeven verschillende bedrijven met ieder hun eigen specialismen. Eén van deze ondernemingen is Oerlemans Plastics, dat eerder dit jaar een nieuwe productielocatie in gebruik nam in Giessen. Twee extrusiemachines produceren er dagelijks reguliere barrièrefolies én mono-barrièrefolies voor toepassingen in de vlees-, kaas- en bake-offsector. “OPTILAYER is de naam van onze nieuwe barrièrefolies, welke ook in volledig recyclebare varianten verkrijgbaar zijn. Daarmee voldoen deze folies aan de groeiende vraag naar circulaire verpakkingen vanuit de vlees- en voedingsmiddelensector”, weet productmanager vleesindustrie Edwin de Vries van Oerlemans Plastics.
 
De Vries loopt al langere tijd mee in de vleesverwerkende industrie en hij heeft door de jaren heen de vraag naar recyclebare verpakkingen verder zien groeien. “Retailers eisen van hun leveranciers dat zij circulariteit als alternatief opnemen in hun dienstverlening. Vanuit die eis kwam de vraag bij ons of wij daarin iets konden betekenen. Onze fabriek in Giessen is een dedicated locatie voor verpakkingen in de voedingsmiddelenindustrie. Ook onze R&D sluit daar naadloos op aan. We hebben OPTILAYER uitgebreid getest op handling, verwerking maar bijvoorbeeld ook op THT en bedrukking. De basis voor een recyclebare barrièrefolie moet in grote lijnen hetzelfde zijn als een reguliere barrièrefolie, maar vlees heb je in 1001 soorten. Daarom leveren we altijd maatwerk, afhankelijk van de wensen die een leverancier heeft. En meestal zijn die wensen weer gebaseerd op de eisen van een retailer.”
 
Drie voordelen
Retailers en voedselverwerkende fabrieken zijn inmiddels overtuigd van de voordelen van een recyclebare mono-barrièrefolie. Dit komt mede door nieuwe wet- en regelgeving. “Grote bedrijven moeten met ingang van 2024 hun CO2-footprint rapporteren. Daarnaast kunnen bedrijven, die een duidelijke bijdrage leveren aan het recyclen van plastic verpakkingen, tot wel 50 cent per kilo korting krijgen op de tarieven van de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen. Voor fabrikanten die grote aantallen verpakkingen verwerken, kan dit flink in de papieren lopen”, zegt De Vries. “Het derde argument is gewoon dat retailers recyclebare verpakkingen willen, omdat de klanten daarom vragen. Onze verpakkingen kunnen gerecycled worden om bijvoorbeeld weer plastic zakken of webshop-bags van te maken.”

Klik HIER voor het volledige verhaal over de mono-barrièrefolie in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat&Co.