×

Britse pluimveesector vreest harde Brexit

Monday December 10, 2018
Back to overview
Share this article
De Britse pluimveesector heeft een beroep gedaan op de regering om een heldere 'Food Strategy' te ontwikkelen waarbij 'niemand wordt vergeten'. Bij een harde Brexit vreest de pluimveesector voor een 'twee-traps voedselketen waarbij burgers afhankelijk worden van geïmporteerd eten'. Het Britse parlement stemt dinsdag 11 december over de voorwaarden van een overgangsfase rond de Brexit op 29 maart 2019.

Voorzitter John Reed van de British Poultry Council (de Britse equivalent van Nepluvi) sprak tijdens de jaarlijkse ledenvergadering zijn wens uit voor een duidelijke 'Food Strategy', waarin geen enkele partij uit de keten wordt vergeten. "Een gegarandeerde levering van voedsel is essentieel om het land te voeden. De economische en sociale druk die wordt gecreëerd door de Brexit betekent dat de toegang tot voedsel één van de grootste uitdagingen voor het land wordt. Als we geen oplossing kunnen vinden voor arbeid (60% van alle werknemers in de vleessector komt niet uit het Verenigd Koninkrijk) en handel (de exportwaarde heeft een directe invloed op de prijzen in het VK), dan lopen we het risico dat we een twee-traps voedselketen creëren, waarbij de gemiddelde burger afhankelijk wordt van geïmporteerd eten."
Minister Georges Eustice van Food, Landbouw en Visserij was aanwezig bij de jaarvergadering van de British Poultry Council. Hij deed geen toezeggingen over een dergelijke strategie. Reed aanvullend: "We behoren tot de meest betaalbare landen wereldwijd op het gebied van voedsel, maar tegelijkertijd zien we een jaarlijkse groei van de voedselbanken. 'British food' moet voorop lopen om deze tweedeling op te lossen."

Dubbeltje op zijn kant
Het Britse parlement stemt dinsdag 11 december over het voorlopige akkoord van de Brexit. De stemming zal een dubbeltje op zijn kant worden. Premier Theresa May benadrukte zondag tijdens een interview met de Mail on Sunday dat tegenstemmen nagenoeg zeker een 'no deal', oftewel harde Brexit, betekent. "We zouden ons op volledig onbekend terrein begeven. Ik geloof en vrees echt dat dit kan gebeuren", aldus May.