×

'Prijsverschil tussen vlees en vleesvervangers krimpt'

Thursday April 14, 2022
Back to overview
Share this article
Het prijsverschil tussen vlees en vleesvervangers is in de afgelopen vijf jaar kleiner geworden. Ruim de helft van de dierlijke producten heeft inmiddels een plantaardige tegenhanger die ongeveer even duur is, of zelfs goedkoper. Iets minder dan de helft van de plantaardige producten is daarentegen nog (flink) duurder dan vlees. Dit blijkt uit onderzoek van supermarktonderzoeker Questionmark in opdracht van ProVeg Nederland.

Het is de eerste keer dat prijsverschillen tussen dierlijke producten en hun plantaardige tegenhangers in Nederlandse supermarkten systematisch in kaart worden gebracht.
Een ´standaardwinkelmandje´ gevuld met de meest gangbare plantaardige vervangers is ongeveer even duur als een dierlijk mandje, stelt Questionmark. Toch moet ook het onderzoeksbureau erkennen dat bijna de helft van alle plantaardige producten (flink) duurder is dan dierlijke producten. Dit heeft onder meer te maken met hogere kosten, maar ook met hogere marges van de supermarkt.
 
Daling zichtbaar
Questionmark analyseerde de prijzen van dierlijke en plantaardige producten bij marktleider Albert Heijn over de afgelopen vijf jaar. Daaruit kwam duidelijk een daling van het prijsverschil naar voren. Waren vegetarische kipstukjes in 2019 nog 75 cent duurder (per 100 gram) dan dierlijke kipstukjes, in 2022 is dat nog maar 13 cent. Het prijsverschil in gehakt viel in dezelfde periode terug van 24 cent naar 6 cent. Bij sojamelk is het prijsverschil in de afgelopen jaren zelfs geheel verdwenen.