×

'Specialistisch bedrijf met koel-installaties die er weinig zijn'

Thursday March 24, 2022
Back to overview
Share this article
De keuze voor het juiste koel- en vriessysteem is belangrijk om vlees en andere  voedingsmiddelen op de juiste manier te kunnen bewaren. D.I. Koeltechniek beschikt over 25 jaar ervaring binnen alle facetten van de koeltechniek en helpt vleesverwerkende bedrijven, voedingsproducenten en vrieshuizen met de juiste koeltechnische installatie. “De kwaliteit van het koel- en vriesproces staat uiteraard voorop, maar we helpen onze klanten eveneens met het verduurzamen van hun processen en we ondersteunen ze zelfs met de subsidieaanvraag”, vertelt directeur-eigenaar Jan-Willem Mol van D.I. Koeltechniek.

Koeltechniek heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Synthetische koudemiddelen moeten, mede door nieuwe wetgeving, gefaseerd vervangen worden door natuurlijke koudemiddelen met een laag GWP, zoals CO2 en propaan. Per project wordt door D.I. Koeltechniek gekeken welke oplossing het beste bij een bedrijf en zijn processen past. “Om welke producten gaat het, wat is de hoeveelheid, met welke snelheid moeten ze gekoeld worden, gaat het om koelen, vriezen of een bewaarcel? Dat soort vragen. Onlangs hebben we een koelinstallatie opgeleverd bij een klant die 90 ton aan producten in twaalf uur terugkoelt naar twee graden. Uitdroging en temperatuurswisselingen zijn zaken waar we kritisch naar kijken. We willen niet dat producten gaan verkleuren en/of uitdrogen, om maar een voorbeeld te noemen”, verduidelijkt Mol.
 
Recent leverde D.I. Koeltechniek nieuwe installaties op bij Amboina (Aziatische producten) en Mol Fresh Food, dat gespecialiseerd is in uienringen. “Elk voedingsproduct heeft een andere samenstelling en dus een andere manier van invriezen of koeling nodig. De een juist snel, de ander weer trager vanwege de uitdroogtijd. Zodoende leveren we bij elk project maatwerk.” Wat D.I. Koeltechniek standaard meeneemt in elk projectvoorstel is de mogelijkheid om te verduurzamen. “Zo rusten we onze installaties uit met een warmteterugwinnings-platenwisselaar en regeling voor warm water of het verwarmen van het pand.”

Lees HIER de volledige coverstory in de nieuwste uitgave van vaktijdschrift Meat & Co.