×

'Actie om 'vegaburgerverbod' te voorkomen'

Monday August 31, 2020
Back to overview
Share this article
Het Europees Parlement stemt in oktober over een wettelijk verbod op populaire productnamen zoals ‘veggieburger’ en ’vegan worst’. Bij de stemming, voorlopig gepland in de week van 19 oktober, zouden ‘vegetarische hamburgers’ en ‘vegan worstjes’ worden omgedoopt tot ‘vegaschijven’ en ‘vegan buizen’ met het doel ‘verwarring te voorkomen’. ProVeg International roept op tot actie om een 'vegaburgerverbod' te voorkomen.
 
"Het belangrijkste argument dat wordt aangedragen door de parlementariërs die deze regelgeving willen, is dat de huidige benaming consumenten in verwarring brengt. Plantaardige alternatieven zijn echter al minstens een eeuw op de markt in Europa en worden al lang bestempeld als ‘vegan worst’ en ‘veggieburger’, zonder dat dit tot problemen heeft geleid", stelt Verena Wiederkehr, Hoofd Food Industry and Retail bij ProVeg International. "In de afgelopen jaren heeft het groeiende publieke bewustzijn van de gezondheids- en milieurisico's die samenhangen met vleesconsumptie geleid tot een ongekende omzetgroei van plantaardige vleesalternatieven. Deze wereldwijd toegenomen vraag gedijt juist op de herkenning door consumenten van plantaardige vleesvervangers als duurzame en gezondere alternatieven voor vlees."

Dure grap
"Het voorgestelde verbod kan een dure grap worden voor de voedingsindustrie in een tijd dat deze worstelt met de effecten van COVID-19. Als de EU het verbod implementeert, dan zal dat schade brengen aan de verduurzaming van het voedselsysteem, met langdurige nadelige gevolgen voor zowel de steeds bewustere consumenten als voor levensmiddelenbedrijven in heel Europa."

Wiederkehr zegt tot slot: “Het vegaburgerverbod kan ernstige gevolgen hebben voor fabrikanten, retailers en andere belanghebbenden in de voedingsindustrie."