×

‘Hygiënisch handlingsysteem met een hoge mate van flexibiliteit’

Woensdag 01 mei 2024
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Provisur Technologies is gespecialiseerd in de productie van innovatieve technologie en geïntegreerde productiesystemen voor de voedselverwerkingsindustrie. Het nieuwe Formax® Free Movement System (FMS) is een van Provisurs nieuwe innovaties op het gebied van producthantering. Het is een compact en hygiënisch handlingsysteem voor gesneden producten dat een hoge mate van flexibiliteit biedt, waardoor het ideaal is om de uitdagingen van de steeds veranderende markten van vandaag te overwinnen.
 
Elektromagnetische tegels vormen de kern van de technologie van de machine, samen met de transporteenheden die bekend staan als ‘movers’. De movers zweven zonder fysiek contact over vlakke oppervlakken en hebben geen geleidingselementen zoals rails of transportbanden nodig. Ze glijden de porties naadloos van bijvoorbeeld snijmachine naar verpakker.
 
Het FMS maakt gebruik van vrij bewegende transporteenheden genaamd ‘movers’, die zonder fysiek contact over vlakke oppervlakken bewegen zonder geleidingselementen als rails of transportbanden nodig te hebben. Ze laden de porties naadloos van snijmachine naar verpakker glijden. De movers op het FMS-tafelblad kunnen worden geprogrammeerd met elk bewegingsprofiel, inclusief rotatie en gesynchroniseerd bewegen in elke richting. Het FMS kan worden gebruikt in onder andere lijnen voor grote volumes, snackverpakkingen, sandwiches, dubbele stapels of meerdere verpakkingen aan.
 
Flexibiliteit bieden
De elektromagnetische technologie van de FMS is uniek veelzijdig en flexibel. Het elimineert de noodzaak voor extra componenten zoals draaistations, buffers, inliners of overlappers. Omdat de movers de mogelijkheid hebben om overal op het werkoppervlak te bewegen, vereenvoudigt dit het oppakken van gesneden producten voor transport. Zodra het product van de snijmachine naar de mover beweegt, creëert het systeem een buffer om de laadpauzes op te vangen die nodig zijn voor het herladen van nieuwe producten in de snijmachine. Tijdens deze pauzes wordt de buffer geleegd om een continue productstroom naar de verpakkingsmachine te behouden.
 
Het systeem kan eenvoudig worden aangepast naar nieuwe toepassingen: de mogelijkheid om nieuwe softwareprogramma's in te voeren, levert toekomstbestendige operaties op waardoor voedselproducenten snel kunnen reageren op marktveranderingen. Bestaande machines die al in gebruik zijn, kunnen ook achteraf worden uitgerust met het FMS.
 
Eenvoud
In lijn met de duurzaamheidsprincipes van Provisur is de FMS een eenvoudige machine die het werk van velen verricht. Deze eenvoud leidt tot een kleine footprint, met aanzienlijke ruimtebesparingen tot wel vijftig procent in vergelijking met traditionele producthandlingsystemen waarvoor vaak meerdere machines nodig zijn. De FMS assembleert daarentegen meerdere assortimentsdelen in een zeer kleine ruimte.
 
Als gevolg van het eenvoudige ontwerp heeft het FMS minder bewegende delen die moeten worden gereinigd en onderhouden, waardoor de systeembeschikbaarheid aanzienlijk wordt vergroot door de uitvaltijd tot een minimum te beperken. Bovendien verminderen de gestroomlijnde processen van het FMS voor producenten die met een groeiend personeelstekort worden geconfronteerd, de behoefte aan kostbaar productie- en onderhoudspersoneel.
 
Het uiterst hygiënische totaalontwerp elimineert de mogelijkheid van besmetting omdat er geen menselijk contact is met het product: het gesneden product wordt automatisch rechtstreeks naar de movers overgebracht. Bovendien kunnen de meerdere overdrachten in andere systemen de gesneden porties verstoren en de productpresentatie schaden, terwijl de soepele beweging en de zachte productoverdracht van het FMS de kwaliteit van het eindproduct beschermen.
 
Meer informatie: www.provisur.com/en/