×

Europees wetenschapscomité gaat ABPA bijstaan

Woensdag 03 juli 2019
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Een nieuw wetenschappelijk comité dat grotendeels uit Europese deskundigen bestaat, gaat ABPA ondersteuning bieden op het gebied van wetenschappelijke analyses, aanbevelingen en advies. De Braziliaanse brancheorganisatie voor dierlijke proteïnen doet naar eigen zeggen een beroep op dit comité om te kunnen voldoen aan (strenge) kwaliteits- en veiligheidsnormen die van toepassing zijn op de Europese vleessector. “Dit is voor ons een cruciale stap om de doelstellingen te verwezenlijken die we vorig jaar hebben bepaald”, laat executive director Said Ricardo Santin van ABPA weten.
 
De oprichting van een Europees wetenschapscomité komt voort uit het actieplan dat de Braziliaanse pluimveesector lanceerde tijdens SIAL Paris 2018 om het vertrouwen van de Europese Unie (EU), in kip en ander vlees afkomstig uit het Zuid-Amerikaanse land, terug te winnen. ABPA liet eerder al een studie verrichten om de Europese verwachtingen in kaart te brengen, zodat daar de strategie van de sector op aangepast kan worden. “De volledige branche wil op een innovatieve manier vooruitgang boeken, om zo te kunnen blijven voldoende aan de hedendaagse verwachtingen van de consument”, liet president Francisco Turra van ABPA toentertijd al optekenen in vaktijdschrift Meat & Co. Brazilië is de grootste exporteur van pluimveevlees ter wereld met 4,1 miljoen ton gevogelte per jaar.
 
‘Strengste normen implementeren’
De lobby lijkt overigens succesvol te zijn, met een op handen zijnde handelsovereenkomst tussen de EU en Brazilië, Uruguay, Argentinië en Paraguay. “Als je een handelsakkoord tekent moet je wel zorgen voor een gelijk speelveld en dat is er niet. Wij komen daar met ons vlees niet binnen, terwijl wij hier de deur wagenwijd openzetten voor vlees uit een land dat in verband wordt gebracht met besmet vlees en zelfs fraudezaken”, aldus Frans van Dongen van koepelorganisatie COV in De Telegraaf.
 
Onafhankelijk adviesorgaan
Het wetenschapscomité wordt het officiële (en onafhankelijke) adviesorgaan voor ABPA en zal zich vooral concentreren op de handhaving van de bestaande normen om te blijven voorzien in de behoeften van de Europese markt op het gebied van milieu, voedselveiligheid, dierengezondheid en -welzijn en consumentenverwachtingen. Doestelling is bevordering van de transparantie en te garanderen dat de Braziliaanse pluimveesector ‘best practices’ toepast.
Het wetenschappelijk comité volgt tevens van nabij verschillende projecten die de ABPA heeft opgezet om de normen in de Braziliaanse pluimveesector te handhaven en te verbeteren.
 
Het comité bestaat uit Nigel Gibbens (Brit, voorheen Chief Veterinary Officer voor het Verenigd Koninkrijk), Birgitta Staaf Larsson en Elina Asbjer (Zweedse functionarissen bij het centrum voor dierenwelzijn van de Swedish University of Agricultural Sciences), Marc Gehlkopf (Franse consultant in kwaliteit en voedselveiligheid) en de Braziliaan Antônio Mário Penz Junior, die een achtergrond in dierenverzorging en dierenwelzijn in Brazilië heeft en van juli 1998 tot juli 1999 voorzitter was van de Brazilian Animal Society. Said Ricardo Santin: “De leden van het comité zijn stuk voor stuk zeer ervaren en erop gebrand om de strengste normen voor dierenwelzijn te implementeren in onze sector. Dit zijn de beste mensen voor deze taak en we verheugen ons erop om met hen te mogen samenwerken.”
 
FOTO: De grote meerderheid van het pluimveevlees dat jaarlijks geproduceerd wordt in Brazilië, is afkomstig van familieboerderijen. ​