×

Miljoenensubsidie IdentiGEN voor DNA-onderzoek

Donderdag 03 januari 2019
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Het Ierse bedrijf IdentiGEN heeft een subsidie van 1,8 miljoen euro ontvangen van de Ierse overheid om de toepassing van DNA-technologie binnen de food- en seafoodsector verder te onderzoeken en verbeteren. IdentiGNEN is ook actief op het Europese vasteland en werkt samen met verschillende toonaangevende vleesverwerkende bedrijven in West-Europa.

IdentiGEN gaat de rijksbijdrage gebruiken om genomische technologieën verder te ontwikkelen om het 'vertrouwen' in de afkomst, kwaliteit en voedselveiligheid te verbeteren. Het in Dublin gevestigde bedrijf biedt al herleidbaarsheidsoplossingen voor vlees en vis op basis van DNA. Om integriteits- en kwaliteitsvraagstukken beter te kunnen oplossen, gaat IndentiGEN samen met de University College Dublin (UCD) verder werken aan een aanpak waarbij DNA-profiling wordt gebruikt voor de foodlabeling. "Foodlabeling is een hoge kostenposten voor de (vlees)industrie. Bovendien is het kwetsbaar gebleken voor misbruik en fraude", vertelt directeur Ciarán Meghen van IdentiGEN. "We gaan samenwerken met het UCD Animal Genomics Labatory, met de verwachting dat we de kostenbasis van een DNA-analyse voor vlees kunnen transformeren en beschikbaar maken in een nieuwe technologie die wereldwijd toepasbaar is."
De subsidie van 1,8 miljoen euro is afkomstig uit het zogeheten 'Disruptive Technologies Innovation Fund', dat is opgezet door het Ierse Ministerie van Werkgelegenheid, Bedrijvigheid en Innovatie.

Foto: IdentiGEN