×

'Is de Piétrain inderdaad smaaktvolste varkensvlees?'

Donderdag 27 december 2018
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) verwacht net voor de zomer van 2019 een passend antwoord te kunnen geven of de Piétrain eindbeer inderdaad het smaakvolste varkensvlees oplevert. Momenteel wordt in combinatie met geneticabedrijf PIC bij acht varkenshouderijen onderzocht wat de invloed van genetica is op de kwaliteit, smaak en malsheid van duurzaam varkensvlees.

Dat laat KDV weten in de laatste nieuwsbrief. "Dat we dit onderzoek kunnen uitvoeren, komt omdat we in 2017 hebben bewezen dat we onze varkens middels RFID-chips van geboorte tot aan de slachtlijn kunnen volgen", aldus Smart Farming-projectmanager Dico van Hierden van Westfort, dat eind april de eerste varkens die deelnemen aan het geneticaproject verwacht.

Onderzoek
Drie varkensrassen (PIC 408G, PIC 337 en PIC 280) doen mee aan dit project. Elk varkensras heeft zijn eigen kenmerken, onder andere in gedrag en uiterlijk. Het geneticaproject geeft varkenshouders de kans verschillende rassen met elkaar te vergelijken en te bepalen welk ras hij zelf het liefst in de stal heeft. Om de verschillen tussen de drie rassen (objectief) meetbaar te maken, zijn een aantal keuzes gemaakt:
- De drie rassen krijgen allemaal hetzelfde voer;
- De drie rassen hebben elk een andere kleur oormerk;
- De drie rassen worden in dezelfde omstandigheden gehouden;
- De drie rassen worden in aparte hokken gehouden, zowel bij de biggen als de vleesvarkens. Zo wordt eventuele dominantie en daaruit voortvloeiende verschillen in gedrag vaan de voerbak voorkomen.

Resultaat
Westfort verwacht eind april de eerste varkens die deelnemen aan het project. Daarna duurt het nog twee maanden totdat alle varkens geleverd zijn. In die tussenliggende periode worden alle slachtresultaten bekeken en wordt uitgebreid getest op vleeskwaliteit. Van Hierden: "Deze resultaten koppelen we aan de informatie die al vanaf de inseminatie op de individuele RFID-chips is opgeslagen. Tel daar de uitslag van een smaakpanels bij op en we kunnen in 2019 antwoord geven op de vraag: Welk varkensras levert het lekkerste varkensvlees?"
Meer informatie over dit project is te vinden op https://duurzaamvarkensvlees.nl/kdv-labs.