×

Directiewissel bij familiebedrijf VSD Food Machinery

Woensdag 04 januari 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Maarten Kooij neemt bij VSD Food Machinery de functie van Algemeen directeur over van zijn vader Hans Kooij. VSD Food Machinery is specialist in het ontwikkelen, produceren en leveren van machines voor de voedsel verwerkende industrie. Met specialisatie in het roken, koken, bakken en grillen voor het bereiden van vlees, vis, vegan, kaas en gevogelte. De onderneming in Almelo is sterk groeiende en richt zich in de komende jaren op het ontwikkelen van nieuwe technologieën, waarmee onder andere duurzaamheid centraal staat met de focus op capaciteitsuitbreiding en energie besparingen.

Na de opleiding aan de IVA in Driebergen heeft Maarten Kooij alle facetten binnen VSD Food Machinery doorlopen. De directiewissel is drie jaar geleden ingezet en toch blijft veel bij hetzelfde. Anja Kooij blijft financieel directeur. Maarten Kooij: “Aan een succesvol bedrijf dat al meer dan 40 jaar bekend is als leverancier van technologisch vooruitstrevende machines en one-stop-shop, moet je niet teveel willen veranderen.

Nieuwe technieken en innoveren in testkeuken
VSD Food Machinery heeft in 2017 een nieuw pand in gebruik genomen. Dat deed het om de transformatie naar procesontwikkeling, verbetering en begeleiding te versnellen. Vanuit de markt is er steeds meer behoefte aan steun bij de ontwikkeling van producten. Een rookworstproducent, een visverwerker, visrokerij, vleeswarenproducent of vega bedrijf moet kunnen innoveren en dat is alleen mogelijk door de omarming van nieuwe technieken. VSD Food Machinery brengt die innovatie dichterbij met een eigen testkeuken, waar klanten producten kunnen ontwikkelen en daarbij profiteren van de VSD-expertise. Bestaande productieprocessen zijn hier te vertalen naar de huidige technologie.

VSD Food Machinery als one-stop-shop
Vlees-, vis-, vegan-, gevogelte- en convenience verwerkende ondernemingen krijgen steeds meer oog voor het maken van onderscheidende kwaliteitsproducten. Een nieuwe machine helpt daarbij. Om de klanten  zo goed mogelijk te kunnen ontzorgen heeft VSD Food Machinery zich als een van de weinige bedrijven in de sector ontwikkeld tot een one-stop-shop op het gebied van roken- koken- bakken en grillen. Klanten die machines hebben staan van verschillende merken profiteren van de technische kennis van VSD én ook van de onderhoudsmogelijkheden voor deze machines.

Innovatie en duurzaamheid komen samen
Innovatie en duurzaamheid zijn sleutelaspecten voor de sector het geen uitdagingen maar vooral kansen biedt. Uitdagingen zijn er waar het energieverbruik betreft. Kansen zijn er voor ondernemers die duurzaam willen werken. Dankzij een innovatieve nieuwe rooktechnologie waar VSD aan werkt, komen beide samen. Voor het vernietigen van rook- en geureenheden heeft VSD een nieuw innovatief en duurzame oplossing. Dankzij een CO2-neutraal biobed is VSD instaat rook- en geureenheden te vernietigen zonder dat hiervoor gas en of elektra gebruikt dient te worden wat resulteert in een erg hoge ROI. Het VSD TEC Smoke systeem in combinatie met het biobed maakt dat dit de duurzaamste en snelste rookkasten ter wereld is.

De nieuwe rol van Hans
De kennis van roken, koken, bakken en grillen verdwijnt zeker niet met het terugtreden van Hans Kooij. Hans blijft verbonden aan het bedrijf in de vorm van consultant. Hij zal zich daarnaast gaan bezighouden met de verdere ontwikkeling van het biobed, VSD TEC Smoke en Easy Smoke, ontwikkelaar/leverancier van clean smoke processen.

Op de foto: Maarten Kooij (links) en Hans Kooij.