×

'Helft bedrijven controleert voedselkrat niet na reiniging'

Woensdag 05 september 2018
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Zeker 56% van de bedrijven doet geen hygiënecontrole na het reinigen van voedsel- en warenkratten. Dat blijkt uit onderzoek naar de hygiëne en het kwaliteitsniveau van krattenwassen in Nederland dat in opdracht van Clean Machine is uitgevoerd. Het in Spakenburg gevestigde bedrijf is gespecialiseerd in grondige reiniging van kratten in de voedselindustrie.
 
Het onderzoek, uitgevoerd door marketingbureau Uw Business Online, bestond uit 132 deelnemende bedrijven uit zeven branches. 60% van alle respondenten is afkomstig uit de vleessector en nog eens 18% is actief in de vis, schaal en schelpdieren.
Belangrijkste uitkomst van het onderzoek is dat slechts 32% van de bedrijven in een eigen laboratorium of kwaliteitsdienst toetst of de kratten na het wassen schoon zijn en voldoen aan de kwaliteitseisen. 12% van de bedrijven werkt samen met een extern laboratorium. En de overige 56% toetst niet of de kratten na het wassen schoon zijn en voldoen aan de kwaliteitseisen. De helft van de ondervraagden gaf aan dat zij te maken hebben met het probleem van achterblijvende stickerresten en 90% daarvan wast de kratten intern. 
 
Stickerresten
Het meest voorkomende probleem dat leidt tot onhygiënische situaties, is het achterblijven van stickerresten na het wasproces. Hierin blijven bacteriën en kiemen zitten die kruisbesmetting veroorzaken. Kiemen en bacteriën, die eigenlijk aan het einde van de productieketen voorkomen, worden daardoor teruggevoerd naar het begin van de productieketen. Zo brengen zij de voedselveiligheid in gevaar. Doordat de stickerresten moeilijk verwijderbaar blijken, laten veel bedrijven deze uiteindelijk zitten.
 
Strengere eisen
Vanuit de overheid worden steeds strengere eisen gesteld aan de toetsing en kwaliteit van het wasproces van voedsel- en warenkratten. Ook beschikt iedere branche over een eigen hygiënecode. In deze hygiënecodes wordt in toenemende mate aandacht geschonken aan het reinigen én toetsen van de kwaliteit van de reiniging. Toch test meer dan de helft dus niet of hun kratten na het wassen hygiënisch schoon zijn en voldoen aan de gestelde normen.

Het volledige rapport 'Kratten wassen in Nederland' is te lezen op: 
https://www.clean-machine.nl/onderzoeksrapport-krattenwassen-in-nederland