×

'Vlees van rood ras uit West-Vlaanderen' Europees erkend

Maandag 04 november 2019
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Het ‘vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ heeft sinds 4 november 2019 een Europese erkenning als ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’ (BOB) op zak. Na de ‘Vlaams-Brabantse tafeldruif’ is dit het tweede Vlaams product dat met een BOB erkend en beschermd wordt. Het staat nu mee in het rijtje topstreekproducten als Prosciutto di Parma en de Volaille de Bresse.

Er gelden strenge voorwaarden om de benaming ‘vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ te mogen gebruiken. De term is enkel toegelaten voor het vers vlees van vrouwelijke dieren tussen de 3,5 en de acht jaar oud en van ossen tussen de 2 en de 3,5 jaar oud die behoren tot het ras ‘Rood’ en die gefokt en gekweekt worden in de provincie West-Vlaanderen.
De streekgebonden kwaliteit van het vlees is enerzijds te danken aan het ras ‘Rood’. Deze grote, zware dieren met een donkere egaalrode haarkleur staan bekend om hun donkerrood vlees met een zeer fijne vezel. Het vlees van het rood ras van West-Vlaanderen onderscheidt zich van ander Belgisch rundvlees door zijn volle, krachtige smaak. Deze smaak is vooral te danken aan de voeding. De runderen worden hoofdzakelijk gevoerd met gras en graslandproducten uit West-Vlaanderen. De dieren verblijven zo lang mogelijk op de weide. Als ze op stal gaan vanwege het gure winterweer krijgen ze ruwvoeders bijgevoederd die voornamelijk op de hoeve geproduceerd zijn.
De runderen die naar de slacht gaan hebben de tijd gekregen om te groeien en de koeien hebben meerdere kalveren gekregen. Het kalven en zogen draagt bij tot de aanmaak van intramusculair vetten in het vlees. Het vlees van het rood ras van West-Vlaanderen is licht en fijn vetdooraderd. Het vet geeft het vlees een romige toets.

Stevige reputatie
De volle krachtige vleessmaak van het rood ras van West-Vlaanderen is al heel lang gekend bij gastronomen. Zo zien we de runderen van het ‘Rood’-ras verschijnen op ‘La carte gastronomique’ van Victor Morin in een speciale editie van L’Art Culinaire Belgique Gourmande, uitgegeven te Parijs in 1899. Voor en na de Tweede Wereldoorlog prijkte het vlees van het ras ‘Rood’ gefokt en gekweekt in West-Vlaanderen tussen de gastronomische rijkdommen van België opgenomen in de Guide Gourmand (1939). Later nam de belangstelling wat af, maar sinds het begin van de 21ste eeuw is ze groter dan ooit. De interesse voor lokale rassen is sterk toegenomen, niet alleen bij de traditionele veehouders van het ras ‘Rood’, maar ook bij de natuurbeheerders. Ook langs afnemerszijde is de interresse zeer levendig: zowel in West-Vlaanderen, in heel België als in het buitenland. De Europese erkenning als ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’ (BOB) geeft dit eeuwenoud ras een nieuw elan en het Europese BOB-logo op het etiket garandeert de consument ‘Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’.

Initiatiefnemers voor erkenning
De erkenningsaanvraag voor ‘het vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ gebeurde door de vereniging ‘Studie- en Documentatiecentrum voor de Vlaamse Rundveerassen werkgroep ‘Rood’ van CRV Vlaanderen vzw’. Het ras ‘Rood’ werd in 2001 erkend als bedreigd rundveeras. In 2012 werd het ‘Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ reeds erkend als Vlaams traditioneel streekproduct. De vereniging werkte nauw samen met het Steunpunt Streekproducten van VLAM en het Departement Landbouw en Visserij voor de samenstelling van het BOB-aanvraagdossier.

Europa streeft er naar haar gastronomisch erfgoed te behouden en te beschermen tegen misbruik en namaak. Europese labels zoals BOB vormen een erkenning voor streekproducten met een bijzondere kwaliteit of reputatie gelinkt aan een geografische oorsprong.