×

Testen van haalbaarheid automatisering in QING Lab

Maandag 05 juli 2021
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Vanwege de complexiteit van organische producten bestaat er geen standaard (industriële) automatisering, die om kan gaan met verschillende vormen van producten, bestand is tegen natte omgevingen én goed schoon te houden is. Daarnaast moet de automatisering complexe handelingen uit kunnen voeren. Het brengt een financieel risico met zich mee om zoiets te ontwikkelen. Dat kan en móét anders, volgens QING en Stäubli Robotics. Beide bedrijven zijn een samenwerking gestart en bieden in hun development lab de mogelijkheid om haalbaarheidstests uit te voeren van de verwerking van vlees en food met behulp van robots.
 
QING is een hightech ingenieursbureau met een eigen development lab. Zij bieden de voedselverwerkende industrie toegang tot geavanceerde technologieën zoals Digital Twin, simulatie, AI en Vision. Stäubli Robotics heeft binnen haar robotgamma een assortiment dat volledig is gericht op food: Humid Environment (HE). Deze HE-lijn is speciaal ontwikkeld voor productieomgevingen met organische producten. Samen geven zij toegang tot een unieke aanpak die kan leiden tot een oplossing die zeer geschikt is voor productieomgevingen waar gewerkt wordt met onverpakt ‘naakt’ voedsel en strenge hygiëne-eisen, zoals bij de verwerking van vlees- en vis maar ook groenten. En zonder vooraf grote investeringen te doen in een automatisering die achteraf niet rendabel blijkt te zijn.
 
Inzicht in de haalbaarheid
QING en Stäubli Robotics bieden een plek waar vleesverwerkers de haalbaarheid van complexe problemen kunnen laten testen voor organische producten. Doordat een HE-robot van Stäubli Robotics is geplaatst in het development lab van QING worden proof of concepts getest, zonder dat eerst een grote risicovolle investering gedaan hoeft te worden. In combinatie met de technologieën AI, vision, data en simulatie zijn er ontzettend veel mogelijkheden waar bedrijven gebruik van kunnen maken. Allemaal op basis van de eigen situatie en complexiteit van het primaire productieproces.
 
Waarom testen met Stäubli HE-robot?
Het complete assortiment HE-robots van Stäubli Robotics bestaat uit de enige robots ter wereld die zowel waterdicht zijn als ook tegen chemicaliën kunnen. Van de allerkleinste tot de allergrootste formaten. Zonder verlies op industriële snelheid. En dat is belangrijk voor zowel de snelheid van de reiniging als de houdbaarheid van de machine. De HE-robot in het QING development lab biedt iedere voedselproducent een enorme kans om ter plekke haalbaarheidsstudies mee te laten doen, zonder zelf de technologie en kennis in huis te hebben. “Wij willen een revolutie ontketenen in de Agri- en Foodmarkt. Van risicovolle naar voorspelbare investeringen. Een nieuwe, unieke manier om bij te dragen aan de automatisering van primaire organische productieprocessen”, stelt Bram de Vrught van QING. Jan Buit van Stäubli Robotics vult tot slot aan: “Zit je zelf met een uitdaging in je productieproces waarvan je geen idee hebt hoe je dit moet tackelen? Of sta je voor een grote risicovolle investering? Het is nu mogelijk om deze vragen beantwoord te krijgen of deze risico’s af te dekken in het development lab van QING.”