×

Genomineerden Foodvalley Champions 2020 bekend

Dinsdag 08 september 2020
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
De Nieuwe Melkboer, FUMI Ingredients, Schouten Europe, In Ovo, Protix, VanderSat, Grünten, Fooditive en Verdify zijn genomineerd voor de Foodvalley Champions 2020. Totaal verschillende bedrijven met één ding gemeenschappelijk: ze hebben innovaties ontwikkeld met een (potentieel) grote impact, en innovatie zit in hun genen. De prijs wordt uitgereikt tijdens de komende Foodvalley Summits op 13 en 14 oktober.

De bedrijven strijden tegen elkaar in drie categorieën: Eiwittransitie; Circulaire AgriFood; Voeding & Gezondheid.
 
Eiwittransitie
Met plantaardige melk van lokaal geteelde soja geeft De Nieuwe Melkboer (www.nieuwemelkboer.nl) volgens de jury vorm aan twee transities tegelijk: de verschuiving naar een meer plantaardig voedingspatroon en het verkorten van productie- en consumptieketens. Fumi Ingredients (www.fumiingredients.com) boort een vrijwel onuitputtelijke bron van hoog-functionele eiwitbronnen aan, door op intelligente wijze micro-organismen en innovatieve technologie met elkaar te combineren. Schouten Europe (www.schoutenfood.com), die in de jaren negentig pionierde op de markt voor vleesvervangers, heeft de wereldwijde eiwittransitie ‘smaak en kraak’ gegeven, met talloze innovatieve recepten en ingrediënten.
 
Circulaire AgriFood
Met het apparaat “Ella”, waarmee het geslacht van kippen in het ei snel en betrouwbaar te bepalen is, voorkomt In Ovo (www.inovo.nl) het ruimen van miljoenen mannelijke eendagskuikens. Daarmee pakt het bedrijf een belangrijk maatschappelijk vraagstuk aan. Met OERei eieren, van kippen gevoed met insecten gekweekt op plantaardige reststromen, geeft Protix (www.protix.eu) een mooi voorbeeld van hoe insecten, via de B2C-markt, kunnen bijdragen aan circulaire voedselsystemen. Betrouwbare en actuele informatie over de beschikbaarheid van water en de gezondheid van gewassen is belangrijker dan ooit, bewijst de bijdrage van genomineerde VanderSat (www.vandersat.com). Het bedrijf ontwikkelt oplossingen om het gebruik van water en pesticiden in de agrifood sector te verminderen, met behulp van satellietwaarnemingen. 
 
Voeding & Gezondheid
Grünten (www.grunten.com) brengt groenten naar de ontbijttafel met zijn "Veggie Oats": plantaardige haver met de smaak van taart, goed voor 25% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten. Fooditive (www.fooditive.nl) verwaardt reststromen van de appel- en peerverwerkende industrie en zet fructose om in de natuurlijke zoetstof keto-fructose, die smaakt als suiker, maar geen calorieën bevat. Verdify (www.verdify.nl) ontwikkelt innovatieve software om gepersonaliseerde voeding in de voedingsmiddelenindustrie mogelijk te maken. De software is ontworpen om persoonlijke voedingsbehoeften en online voedselaanbod naadloos met elkaar te verbinden.
 
Foodvalley Champions prijs
Foodvalley Champions is de opvolger van de prestigieuze Foodvalley Award. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan de drie meest innovatieve bedrijven in de categorieën Eiwittransitie, Circulaire AgriFood en Voedsel & Gezondheid. Deelnemers worden beoordeeld op (1) het innovatieve karakter van hun bedrijf en (2) de impact en het innovatieve karakter van hun recente innovatie(s). De prijs omvat een promotievideo over de winnende innovatie, internationale profilering door Foodvalley NL en een eenjarig Foodvalley-lidmaatschap. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de online, interactieve Foodvalley Summits op 13 en 14 oktober 2020. Meer informatie via www.foodvalleysummits.com