×

Spako: 'Geweldig merk met een geweldige groep mensen'

Maandag 07 november 2022
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Een nieuwe heer, nieuwe wetten. Met de overname door Thomas Waals en Rudolf van den Broek twee jaar geleden is Spako Food Machinery helemaal klaar voor de toekomst. Wat sinds 1 januari 2020 overeind is gebleven, zijn de korte lijnen, de Brabantse gemoedelijkheid en samen met klanten werken aan de juiste oplossing. “Spako Food Machinery is feitelijk een nieuw bedrijf, met allerlei nieuwe jonge mensen die met andere ogen tegen zaken aankijken en daarom onze klanten kunnen voorzien van de juiste oplossingen voor hun vraagstukken”, vertelt algemeen directeur Thomas Waals.

Spako Food Machinery is gevestigd in Asten, aan de rand van wat door de jaren heen de Brainport is gaan heten. Die geuzennaam heeft de regio Eindhoven te danken aan de vele ingenieurs en technici die er werkzaam zijn in de tientallen (techniek)bedrijven die de Brainport wereldwijd op de kaart hebben gezet. Tot die bedrijven behoort Spako. Innovatief, hypermodern en tegelijkertijd ook oer-Brabants. “Wie een beroep doet op Spako, weet dat hij kan rekenen op een club van zo’n negentig mensen die techniek ademen en weten waarover ze praten. Je bent geen nummer, maar écht een klant, of je nu een ambachtelijke slager, industriële vleesverwerker of veganproducent bent. Wij zijn een zakelijk maar ook familiaire leverancier. In die zin écht Brabants. We maken tijd voor je, omdat wij geloven in een partnerschap. We maken samen met onze klanten een succes van een project. En of dat nu een standaardmachine of een turnkeyproject is, dat maakt ons niets uit”, zegt Waals.

Complete leverancier
Waals is zowel directeur bij Spako Food Machinery als bij Van Bussel Metaaltechniek. Beide (buur)bedrijven opereren los van elkaar, maar de synergie is groot. “Van Bussel is feitelijk de leverancier van roestvrijstaal aan Spako, maar de samenwerking gaat natuurlijk veel verder, want er liggen tientallen jaren aan technische ervaring waar de engineers en verkopers van Spako een beroep op kunnen doen. Zeker als er aanpassingen gedaan moeten worden of een klant een specifieke oplossing wenst, dan is het fijn om terug te kunnen vallen op een betrouwbare partner die alle expertise in huis heeft. Het vraagstuk van de klant bepaalt hoe we hem helpen”, vervolgt Waals. “In 99% van de vraagstukken kunnen we de juiste oplossing aandragen. We bieden vanuit Spako allerlei standaardmachines, maar we draaien onze hand niet om voor een complete turnkey-productielijn, waarbij de machine het hart van de lijn vormt en wij alles eromheen ontwikkelen, inclusief het transport van A naar B. Als het gegaard, gekookt of gerookt moet worden, dan zit je bij ons goed.”

Lees HIER het volledige interview met Thomas Waals in de laatste (digitale) uitgave van vakijdschrift Meat & Co.