×

‘Onvoldoende vitamines en mineralen bij plantaardig dieet’

Woensdag 08 maart 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Vegan en plantaardige diëten bieden onvoldoende voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek van de Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) en de Johns Hopkins University (JHU), dat dinsdag werd gepubliceerd in het internationale gerenommeerde medische vaktijdschrift The Lancet. Vrouwen tussen 15 en 49 jaar krijgen zelfs maar 55% van de geadviseerde hoeveelheid ijzer binnen als zij afzien van dierlijke eiwitten op hun menu.
 
De uitkomsten van het (vervolg)onderzoek van GAIN en JHU staan haaks op de eerste resultaten die in 2019 eveneens werden gepubliceerd in The Lancet. Veel vegan influencers en politici refereerden en citeerden tot voor kort veelvuldig uit dat onderzoek, omdat het als basis en argument werd gezien voor het zogeheten Eat Lancet Diet. Nu blijkt dus dat uitsluitend plantaardig eten leidt tot een ernstig tekort van eiwitten, ijzer, zink, calcium en vitaminen B12. “Deze bevindingen zijn zorgwekkend, omdat een tekort aan deze micronutriënten (voedingsstoffen) kunnen leiden tot een ernstige en chronische effecten, zoals een verstoord immuunsysteem, een hoger risico op infecties, mindere groei en ontwikkeling bij de kinderen en een lagere productiviteit”, legt onderzoeker en auteur van het rapport Dr. Ty Beal van GAIN uit.
 
‘Dierlijke eiwitten essentieel’
Een tekort aan dierlijke eiwitten (vlees) zijn de hoofdoorzaak voor het tekort aan voedingsstoffen, benadrukken de onderzoekers. Zij geven aan dat daarom een nieuwe balans gezocht moet worden tussen het redden van de planeet en het eten van vlees. “Toekomstige pogingen om te komen tot gezonde en duurzame diëten moeten voldoende micronutriënten bevatten. Daarvoor zijn dierlijke eiwitten essentieel. Alleen plantaardig is onvoldoende”, benadrukt coauteur Dr. Mduduzi Mbuya van GAIN.