×

Brazilië wil dat EU grenzen opent voor varkensvlees

Woensdag 10 augustus 2022
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
De Braziliaanse brancheorganisatie ABPA roept de Europese Unie op om haar markt open te stellen voor varkensvlees uit het Zuid-Amerikaanse land. Pluimveevlees uit Brazilie wordt al wel geïmporteerd door de EU. “Wij produceren veilig en duurzaam varkensvlees, en kunnen geheel volgens de richtlijnen en wetgeving van specifieke landen produceren. Dat bewijzen we al in meer dan 150 landen wereldwijd”, stelt marketing director Luis Rua van ABPA.
 
“Er zouden geen grenzen voor food mogen bestaan. De vraag neemt wereldwijd toe. In 2050 zijn er mogelijk twee miljard mensen die geen toegang hebben tot voldoende voedsel. Wij zien het als onze taak om de monden van alle mensen, die vlees willen eten, te kunnen voeden. Ook in de Europese Unie is er vraag naar goedkoop, maar kwalitatief goed eten. Wij kunnen dat bieden, maar vinden telkens weer onwil bij de Europese Commissie. We hopen dat dit snel verandert”, zei Rua deze week op de internationale vakbeurs SIAVS in São Paolo. “Dat wij veilig kunnen produceren, bewijzen we al in meer dan 150 landen wereldwijd. Bovendien, onze kip wordt wel gewoon geïmporteerd door Europa. Wij willen een partner zijn voor de Europese Unie. Voor langere tijd. Elk Europees Parlementslid is welkom in Brazilië om onze productie met eigen ogen te controleren.”
 
‘Stop met protectionisme’
Op het gebied van pluimvee is Brazilie de derde grootste producent van de wereld en de allergrootste exporteur. Qua varkensvlees is het land de op drie na grootste producent en de vierde grootste exporteur van de wereld. Met name qua varkensvlees wil Brazilië graag groeien en heeft daarom de pijlen (mede) gericht op de EU. Technical director Sulivan Alves van ABPA roept Europa daarom op ‘te stoppen met protectionisme’. “Wij hebben geen schandalen en het door de media opgeblazen schandaal van 2017 (dat jaar kwam aan het licht dat bedorven vlees uit Brazilië werd goedgekeurd door corrupte inspecteurs; ook kwam vlees met salmonella op de markt, red.) is inmiddels alweer vijf jaar geleden. Onze productie is van een zeer hoog niveau.”
 
Eerlijke beoordeling
President Ricardo Santin van ABPA vult aan: “De EU weet dit, want ze zijn nooit gestopt met kopen (van kippenvlees, red.). Voedselveiligheid is in Brazilie net zo’n belangrijke issue als in Europa. Wij zijn misschien niet het beste land van de wereld qua productie, maar er is zeker ook geen land dat beter is dan Brazilië. Wij willen gewoon eerlijk beoordeeld worden. Dat is ook wat wij continu vertellen in Brussel. Helaas heeft het nog geen effect gehad, al heeft COVID natuurlijk alles bijna twee jaar stilgelegd. Er lijkt inmiddels enige bereidheid van de EU om afgezanten naar Brazilie te sturen. Maar het mag wat ons betreft allemaal wel wat sneller, want eigenlijk is het niet eerlijk dat wij geen varkensvlees mogen exporteren.”
 
Foto: President Ricardo Santin van ABPA bij de opening van SIAVS 2022.