×

'Geen vlees gerelateerde naam voor vegetarisch product'

Dinsdag 12 maart 2019
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Eén op de vier consumenten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk wil dat vegetarische producten niet langer vlees gerelateerde namen dragen, zoals worst of burger. Dat blijkt uit een uitgebreide enquête van Surveygoo onder vegetariërs, veganisten én vleeseters, in opdracht van Ingredient Communications. “Het is wellicht verrassend dat zoveel consumenten ook achter het bannen van een vlees gerelateerde naam staan”, vertelt managing director Richard Clarke van Ingredient Communications.
 
Van de duizend ondervraagde consumenten (helft uit VS, helft uit VK) vond 25% dat fabrikanten van vegetarische producten geen vlees gerelateerde namen zouden mogen gebruiken voor hun producten, zoals worst, burger of steak. Opvallend is daarbij dat 33% van alle veganisten voorstander is van zo’n ban. “Binnen de vleesindustrie is al langer de wens om producten anders te noemen om een verkeerde interpretatie van een vegetarisch product te voorkomen. Nu ook steeds meer consumenten de namen misleidend vinden en plantaardige diëten in opkomst zijn, lijkt het moment aangebroken om een goed debat te voeren over de manier waarop vegetarische en veganistische producten worden gepresenteerd”, vervolgt Clarke.
 
Opmerkelijk
Een opmerkelijk verschil dat door de enquête bekend werd, is dat de helft van de vegetariërs juist sneller een vleesvrij product zou kopen als het een vlees gerelateerde naam zou dragen, terwijl zes op de tien veganisten juist minder snel een vleesvrij product zou kopen als het burger, worst of steak zou heten. “Het zijn dus echt twee aparte consumentgroepen”, meent Neil Cary van Surveygoo. Dat Ingredient Communications juist nu de enquête heeft laten uitvoeren, is geen toeval. Het Europees Hof van Justitie besloot in 2017 dat niet-zuivel-producten (zoals melk) niet meer als zodanig gelabeld mogen worden en vorig jaar besloot Frankrijk al dat vegetarische producten niet dezelfde namen mogen dragen als traditionele dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees en vis.