×

Themis maakt hergebruik afval- en slachtwater mogelijk

Maandag 19 september 2022
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
FoodLine System heeft deze zomer het merkengamma verder uitgebreid met Themis. De toepassing van de gepatenteerde WRT-technologie die het Italiaanse bedrijf heeft ontwikkeld, maakt hergebruik van productieafval en afvalwater mogelijk. “Zeventig tot negentig procent van het afval- en slachtwater kan weer worden gezuiverd tot demiwater en zo’n tien tot dertig procent van het productieafval wordt gevormd tot een droog restproduct, waardoor er heel veel minder zuiveringsslib (kilogram) hoeft te worden afgevoerd. De WRT-technologie is revolutionair! De eerste slachthuizen hebben al enthousiast gereageerd”, vertelt sales manager Pascal Derksen van FoodLine System.
 
IFFA 2022 is zo’n beetje halverwege als we Derksen treffen op de stand van Poly-clip System (een ander merk dat FoodLine System vertegenwoordigt). De sales manager is opgetogen. Tijdens de internationale vakbeurs in Frankfurt heeft FoodLine System, samen met het Belgische zusterbedrijf SysmaTec, een overeenkomst gesloten met Themis. “Moet je kijken”, toont Derksen trots de presentatie die het Italiaanse merk heeft gemaakt om uit te leggen hoe op zeer innovatieve wijze slacht- en afvalwater omgezet kunnen worden in demiwater. “Dit is echt een oplossing die past bij de vraagstukken van deze tijd. Elke vleesverwerker in West-Europa, en zeker in Nederland, is op dit moment bezig met verduurzamen. Waterverspilling, energieterugwinning en afvalreductie zijn elementen die dankzij de Themis WRT-technologie verduurzaamd kunnen worden, met een enorme kostenbesparing en zeer duurzame bedrijfsvoering als gevolg”, benadrukt Derksen.
 
Hergebruik van afval- en slachtwater
De verwachtingen voor de toepassing van Themis zijn hooggespannen, vertelt Derksen. “Er is geen enkel ander merk of een andere applicatie die afvalwater en slachtwater kan herdestilleren tot demiwater (gedemineraliseerd water). Op deze manier kun je zeventig tot negentig procent van je afvalwater terugwinnen tot demiwater. Er worden in slachthuizen en vleesverwerkende faciliteiten duizenden liters per dag gebruikt. Tel zodoende maar eens de voordelen en kostenbesparing uit die behaald kunnen worden met deze technologie.”

Lees HIER de volledige coverstory in de laatste uitgave van vaktijdschrift Meat & Co.