×

Plantaardige eiwitfaciliteiten in kaart gebracht

Dinsdag 14 januari 2020
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Bedrijven die zoeken naar faciliteiten voor het testen en opschalen van innovatieve ingrediënten, halffabrikaten of eindproducten met plantaardige eiwitten, kunnen vanaf heden gebruik maken van de Foodvalley Protein Facility Map. De kaart werd op 9 januari gelanceerd tijdens de Foodvalley Relatiebijeenkomst in Wageningen.

The Protein Cluster, een platform van Foodvalley NL, nam het initiatief voor dit overzicht, ingegeven door de vragen van bedrijven die inspelen op de toenemende behoefte aan variaties op vlees, vis of zuivel. Jeroen Willemsen, programmamanager van The Protein Cluster: “Testen en opschalen is een cruciale stap naar succesvolle vermarkting van innovatieve concepten. Vaak bezitten bedrijven zelf niet over specialistische, dure faciliteiten of experts om deze te bedienen. Voor hen, jonge bedrijven maar zeker ook corporates, bieden we deze service aan.”

Ketenbreed
Op de kaart staan partijen met faciliteiten inzetbaar over de hele keten, voor kleinschalige testen tot industriële productie. Van apparatuur voor het vermalen en fractioneren van peulvruchten, de opwerking van eiwit uit vochtrijke bronnen, tot bedrijven gespecialiseerd in extrusie, texturering of het maken van kant-en-klare vlees- en visvervangers of plantaardige variaties op zuivel.   

Tolling en Sharing
Zowel bedrijven die produceren voor derden (tolling) als die testfaciliteiten aanbieden waarop met meer vrijheid zelf mag worden getest/geproduceerd (sharing) zijn opgenomen. Per aanbieder is relevante kerninformatie zichtbaar. Bijvoorbeeld of er wordt gewerkt met allergenen, welke certificaten de locatie bezit, of producten food-grade zijn en een indicatie van de test/productieschaal.

Nederland
Op dit moment zijn circa 25 bedrijven vermeld op de kaart, gesitueerd in Nederland. Staat een benodigde faciliteit niet op de kaart of is verdere ondersteuning nodig, dan zijn experts via Foodvalley NL inzetbaar en kan ook het internationale netwerk worden aangeboord. Partijen met relevante faciliteiten die ook op de kaart zichtbaar willen zijn, kunnen zich melden via facilities@foodvalley.nl. Vooralsnog zijn er geen kosten verbonden aan plaatsing.

The Protein Cluster
The Protein Cluster, opgericht in 2017 opgericht door Foodvalley NL, en de provincies Gelderland en Overijssel, helpt bedrijven uit binnen- en buitenland bij het versneld naar de markt brengen van innovatieve concepten, deels of geheel plantaardig. Het platform telt inmiddels 41 leden, een mix van innovatieve start-ups, ondernemingen uit midden- en kleinbedrijf segment en corporates. Lidmaatschap van The Protein Cluster is gekoppeld aan dat van Foodvalley NL. 

Foodvalley is het kennisintensieve agrifood ecosysteem in Nederland waar vele bedrijven van
startups tot en met multinationals en kennisinstellingen samen werken aan innovatieve oplossingen, gezonde voeding en duurzame productie. Foodvalley NL versnelt innovatie door bedrijven met kennisinstellingen, overheid en onderwijs binnen en buiten Nederland met elkaar te verbinden.