×

Astech: welkom in de toekomst van de zaagmachines

Dinsdag 14 januari 2020
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Astech is uitgegroeid tot wereldleider op het gebied van de productie van zaagmachines van hoogwaardige kwaliteit en veiligheid met de automatische lintzaagmachines voor bevroren producten. Daarnaast staat het bedrijf bekend om zijn uitstekende aftersales, om zijn grote dadendrang op het gebied van Research & Development (R&D) en om hun expansiedrift. Eén van de strategische doelen van het Catalaanse merk is het verstevigen van het marktaandeel in de Benelux. Hiervoor heeft Astech gekozen voor een permanente vertegenwoordiging in Nederland met Ton Bartels van Tomatori Food Systems BV.
 
Astech is opgezet door een drietal jonge Catalaanse ondernemers die elkaar ontmoetten op de universiteit. Hun moed en commerciële inzicht bundelden ze en zo ontstond Astech. Nadat ze een analyse hadden gemaakt om te weten uit welke hoek de wind waait in de sector, ontdekten Jaume Gelada (industrieel ingenieur), Ricard Masoliver (mechanisch ingenieur) en Albert Mach (elektrisch ingenieur) een kleine niche in de markt die nog verder ontgonnen kon worden. Zo begon het avontuur. Ze startten een bedrijf met als doel het aanbieden van optimale oplossingen voor de voedingsindustrie.
 
Dat was in juli 2012 en in het begin hielden ze zich bezig met het maken van machines op maat, zoals bewerkingsmachines, transportbanden of tofumachines. Al snel beseften de drie dat ze meer in hun mars hadden en gedurende de afgelopen zeven jaren is het bedrijf zich meer gaan speciliaseren, doelgericht binnen de eerdergenoemde niche. Hierdoor kon het bedrijf een mooie groei doormaken. Momenteel zijn alle inspanningen gericht op het ontwerp en de productie van een reeks automatische lintzaagmachines voor vlees of vis, bevroren of gekoeld en met of zonder bot of graat. De zaagmachines bieden hoogwaardige prestaties op het gebied van kwaliteit, precisie en veiligheid.
 
Groei
Door zich te concentreren op één enkel bedrijfsdoel, door te investeren in onderzoek (met tot 10% van de omzet), naar het buitenland te gaan om nieuwe klanten te vinden (momenteel installeren ze hun toestellen op zes continenten) en te zoeken naar uitmuntendheid in het hele productieproces, kon Astech zich snel ontwikkelen tot een wereldleider en een benchmark binnen dit marktsegment. Het gehele productieproces vindt plaats in de fabriek van het bedrijf in Cornellà del Terri in Girona (Catalonië, Spanje); vanaf het ontwerp van de machines tot en met de technische ontwikkeling en productie in de werkplaats - inclusief het elektrische en programmeerdeel.
 
De filosofie die het bedrijf in de top van de verkoopgrafieken heeft gebracht, is duidelijk: het aanbieden van de hoogst mogelijke kwaliteit aan de klanten op het gebied van ontwerp, productie, logistiek en efficiëntie van de eigen machines. “Tegelijkertijd wordt er veel nadruk gelegd op aftersales. De service bestaat uit snelle en effectieve reparaties, het direct de beschikking hebben over reserveonderdelen en het geven van advies, indien nodig. Hiermee komt het bedrijf tegemoet aan de eisen van de klant en willen ze deze ervan overtuigen dat het werken met Astech een absolute meerwaarde is, omdat het bedrijf altijd een stap voorloopt op de concurrentie op het gebied van innovatie en prestaties”, verduidelijkt Ton Bartels.
 
Astech trad resoluut en vastberaden toe tot de internationale markt in het jaar 2015 en nu, anno 2019, staat het bedrijf op plaats 337 van de ranglijst van de ‘1.000 Europe’s Fastest Growing Companies’ (de 1000 snelst groeiende bedrijven in Europa, red.) die jaarlijks opgesteld wordt door het prestigieuze magazine Financial Times. Op deze lijst staan de in de Europese economie actief zijnde bedrijven met de hoogste omzetgroei tussen 2014 en 2017. 
 
Vanwege het sterke internationale karakter en de wens om de best mogelijke service te bieden aan de klanten in de Benelux heeft Astech besloten samen te werken met een permanente vertegenwoordiging in Nederland: Tomatori Food Systems BV in Schijndel. Met als missie om een meer directe en nauwe klantbehandeling te verlenen.
 
Assortiment
De producten van Astech leveren hoge prestaties en vergemakkelijken een uitgebreide productiecontrole. Met een ontwerp dat de robuustheid, veelzijdigheid, hygiëne en vooral veiligheid verhoogt, hebben de machines een capaciteit om tussen de 3.000 en 4.000 kilo aan producten per dag te snijden. Ze zijn eenvoudig te gebruiken (slechts één bedieningsmedewerker kan er twee tegelijk bedienen, in een goede ergonomische positie) en ze onderscheiden zich door hun automatisering en minimale onderhoud.
 
Astech richt zich in het bijzonder op de veiligheid van de bedieningsmedewerkers en heeft bijzondere aandacht besteed aan het ontwerp van de verschillende machines. Op deze manier hoeven medewerkers alleen maar het product in te laden en het soort snede te programmeren, omdat het hele proces automatisch gebeurt, zonder dat de medewerker direct contact met de zaag heeft.
 
Uitmuntend resultaat
Het model SRA maakt parallelle uitsnedes met de lintzaag in bevroren of vers vlees en verse vis, met of zonder bot of graat. Het zorgt voor een hoge kwaliteit en precisie van de uitsnedes zonder dat de zaagsporen te zien zijn. Afhankelijk van het product kan de snede zo worden ingesteld dat het resultaat uitmuntend is. Eén van de beste machines binnen het assortiment van Astech is de PW-Saw, die ontstaan is uit de SRA als gevolg van de vraag uit de markt om exacte gewichtsbesparingen te verkrijgen. Dit model combineert de belangrijkste eigenschappen uit het Astech-assortiment, maar is uniek omdat het een scanner heeft die het mogelijk maakt om uitsnedes met de lintzagen te maken volgens exact vooraf ingestelde gewichts- en diktewaarden. Op deze manier bereiken vleesverwerkers maximale productoptimalisatie (vlees of vis, met of zonder bot of graat, bevroren of vers).
 
Het model CC-2, tot slot, is een doorlopende zaagmachine met lintzaag voor bevroren vlees of vis (inclusief blokken), met of zonder bot of graat, met alle veiligheidsgaranties. De machine zaagt in de lengterichting (gecentreerd of gedecentraliseerd) met een constante snelheid door het product.
 
Meer informatie: Astech (Tomatori Food Systems BV), Ton Bartels, tel. +31 (0)6 413 56 050 | ton.bartels@astech.es | www.astech.es