×

Ÿnsect neemt insectenkweker Protifarm over

Dinsdag 13 april 2021
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Ÿnsect, de Franse marktleider op het gebied van natuurlijke eiwitten afkomstig uit insecten, heeft Protifarm overgenomen. Het Ermelose bedrijf is gespecialiseerd in de productie van voedingsingrediënten uit de kweek en verwerking van insecten. Deze integratie zorgt bij Ÿnsect voor een groei van hun productiecapaciteit met voortaan twee soorten meelwormen in hun portfolio. “Protifarm is een fascinerende en strategische aanwinst voor Ÿnsect, een bedrijf dat perfect past binnen onze duurzame visie en doelen voor de lange termijn”, stelt medeoprichter en CEO Antoine Hubert van Ÿnsect.
 
Met de overname vergroot Ÿnsect haar positie binnen de alternatieve eiwitsector, door de markt te verbreden met voedingsingrediënten ontsloten uit de kweek en verwerking van Buffalo-meelwormen. Protifarm heeft ongeveer 50 werknemers in dienst, zowel in productie en R&D als in ondersteunende functies. Alle medewerkers blijven in dienst. Het lokale management blijft onveranderd en zal zorgdragen voor de integratie van Protifarm binnen de Ÿnsect-groep.
 
Exponentiële groei
Protifarm produceert jaarlijks meer dan 1000 ton voedingsingrediënten, met de mogelijkheid om uit te breiden naar 20.000 ton aan ingrediënten voor het voeden van mensen, dieren en planten. Protifarm heeft meer dan 40 jaar ervaring als insectenkwekerij en bezit 37 patenten verspreid over tien categorieën, wat het totale cijfer van patenten van Ÿnsect voortaan op bijna 300 brengt. “De evolutie naar meer duurzame en gezonde voedingsingrediënten zit nog maar in een beginstadium en de vraag naar producten die aan deze standaard voldoen, gaat de komende jaren exponentieel groeien. De consolidatie van Protifarm als leider op het gebied van voedingsingrediënten afkomstig van insecten, samen met de marktleider op het gebied van insecten als ingrediënt voor diervoer, zorgt voor een schaalvergroting die globaal aan de vraag kan voldoen”, aldus Tom Mohrmann, CEO van Protifarm.
 
Herkenbare producten
De ingrediënten die Protifarm produceert bezitten technisch functionele eigenschappen, zoals textuur, binding en oplosbaarheid. De ingrediënten stellen de voedingsindustrie in staat herkenbare producten te maken voor alledaagse recepturen en zijn geschikt voor een breed scala van producten, zoals vleesvervangers, proteïnerepen, eiwitshakes, bakkerijproducten en snacks.