×

COV verbetert positie flexkrachten

Donderdag 13 april 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Vandaag hebben de leden van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) ingestemd met de Fair Empolyment Code flexkrachten. Deze code zorgt voor meer zekerheid voor (internationale) flexkrachten, door het verhogen van de kwaliteitsstandaard bij in- en uitleen, met begrijpelijke contracten, eerlijke concurrentie en een gelijk speelveld in de sector.
 
Een belangrijk deel van de arbeid in de sector wordt flexibel ingevuld. De bij de COV aangesloten ondernemingen maken alleen gebruik van SNA en SNF gecertificeerde uitzendbureaus. Met de COV Fair Employment Code Flexkrachten zet de sector verdere stappen om goede werkomstandigheden en voorwaarden voor flexkrachten te waarborgen.
 
Extra zekerheden
De code biedt – boven op wet- en regelgeving, de SNA en SNF-normen en de CAO voor de Vleessector – extra zekerheden voor deze groep werknemers. De code omvat voorschriften voor zowel de ondernemingen die flexkrachten inhuren als de ondernemingen die flexkrachten ter beschikking stellen. De code kan tevens worden opgelegd aan de inleen- en uitzendbureaus waarmee zij zaken doen.
Toepassing van de code COV Fair Employment Code Flexkrachten is niet vrijblijvend. Het is een bindend besluit van de vereniging waarop het Tuchtreglement van toepassing is.
 
COV Fair Employment Code Flexkrachten
De COV Fair Employment Code Flexkrachten behandelt zeven voorschriften voor opdrachtgevers en opdrachtnemers, te weten:
•             Veiligheid en gezondheid flexwerkers;
•             Eerlijke werving en selectie, ook internationaal;    
•             Begrijpelijk contract;
•             Gelijke/eerlijke beloning;
•             Fraudepreventie door juiste registratie, ook internationaal;
•             Hulp bij en gecertificeerde huisvesting;
•             Klachtenprocedure en vertrouwenspersoon voor de flexwerker.