×

'Prijs van vlees met zestien procent gestegen'

Woensdag 13 juli 2022
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
De prijs van vlees is het afgelopen jaar flink gestegen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat consumenten in juni 2022 gemiddeld ruim elf procent meer betaalden voor voedingsmiddelen dan een jaar eerder. De prijzen van vlees zijn zelfs met zestien procent gestegen.

De prijsstijging van voedingsmiddelen is hoger dan de algemene prijsstijging van goederen en diensten van 8,6 procent. Behalve vlees (+16%) stegen ook de prijzen van vis flink, met bijna elf procent. Dit meldt het CBS op basis van een nadere analyse van de consumentenprijsindex. De laatste keer dat de prijzen voor voedingsmiddelen zo fors stegen, was in 1976.

Kwart uitgaven voor vlees en vis
Een gemiddelde consument besteedt gemiddeld circa elf procent van zijn uitgaven aan voeding, in totaal bijna 45 miljard euro in 2021. Hiervan gaat een kwart naar vlees en vis. Van alle voedingsmiddelen werd gemiddeld 23 procent aan groente en fruit uitgegeven. Een gemiddelde consument besteedt 21 procent aan brood en graanproducten. De uitgaven aan zuivel zijn goed voor 14 procent van de totale uitgaven aan voedingsmiddelen.