×

Ierland presenteert toolkit voor duurzamere veehouderij

Woensdag 14 februari 2024
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Als toonaangevende leverancier van kwaliteitsvoedsel en -dranken exporteerde Ierland in 2023 voor 1,35 miljard euro naar Nederland, met name zuivel en vlees. De Ieren stellen daarbij alles in het werk om zo duurzaam mogelijk te produceren. Een nieuwe innovatieve toolkit biedt Ierse veehouders de mogelijkheid om zelf hun emissiedata bij te houden en gericht aan de slag te gaan met een actieplan om hun CO2-voetafdruk verder te verkleinen.
 
De presentatie van de exportcijfers en de verduurzamingstoolkit waren onderdeel van een bijeenkomst op 13 februari in Den Haag van diverse nauw samenwerkende Ierse organisaties, in aanwezigheid ook van de Ierse ambassadeur Brendan Rogers. Hij koppelt het belang dat Ieren hechten aan kwaliteit en duurzaamheid aan het DNA van zijn vaderland: ”Iedere Ier heeft of een directe connectie met het leven op een boerderij waar kwaliteitsvoedsel wordt geproduceerd, of is daar maximaal twee generaties van verwijderd. Ondanks de groei en ontwikkeling die de Ierse landbouwsector en voedselmiddelenindustrie hebben doorgemaakt, blijven Ieren in verbinding staan met het oorspronkelijke leven op het platteland. Iedere Ier blijft terugkeren naar zijn roots. Het is een van de verklaringen voor de aandacht en zorg die de Ierse voedselproductie kenmerken.”
 
Nederland sleutelmarkt voor Ierse export
Laura Crowley, manager van Bord Bia Nederland, benadrukte in haar welkomstwoord de belangrijke positie van Ierland als leverancier van voedingsmiddelen op de Nederlandse markt. “In 2023 exporteerde Ierland voor bijna 16,3 miljard euro aan voedsel en dranken, met een significant deel daarvan, 36 procent, bestemd voor de EU. Binnen de Europese Unie zijn Frankrijk, Duitsland en Nederland de voornaamste bestemmingen. De totale waarde van de export naar Nederland betrof 1,35 miljard euro.” Handelspartij nummer 1 blijft het Verenigd Koninkrijk, met 5,6 miljard euro aan Ierse voedsel en dranken. “De zuivel- en vleessectoren vertegenwoordigen het merendeel van de Ierse export, hoewel de sector bereide consumentenvoeding, zoals maaltijdoplossingen, bakkerijproducten, frisdranken en sappen, ook een sterk exportjaar had”, aldus Crowley.
 
Voorkeur voor stoofgerechten
“Het belang van de Nederlandse markt voor het Ierse rundvlees is groot”, vulde Crowley aan. De exportwaarde van rundvlees betrof in 2023 207 miljoen euro. “Dit komt vooral door de voorkeur die Nederlanders hebben voor stoofgerechten. Traditioneel wordt in Nederland veel met rundvlees gestoofd, en daar worden vooral delen uit de voorvoet, zoals de nek en de sukade, voor gebruikt. Dit zijn technische delen die in deze hoedanigheid in andere landen minder geliefd zijn, en dat maakt Nederland een belangrijke partner als het gaat om de vierkantsverwaarding van het hele dier.”          
 
Duurzaamheidsprogramma Origin Green
Origin Green is het enige nationale duurzaamheidsprogramma voor voedsel en dranken ter wereld. Sinds 2012 verenigt het overheid, de particuliere sector en de volledige toeleveringsketen van boeren tot voedselproducenten tot aan de foodservice en retail. Het stelt de sector in staat meetbare duurzaamheidsdoelen te behalen. Dankzij de inspanningen van de rundveehouderijen is sinds de start van het Origin Green programma de CO2-uitstoot met 8 procent per kg afgenomen.
 
Versnelling met AgNav tool
Deirdre Ryan, directeur Sustainability & Quality Assurance bij Origin Green: “Ondanks de vooruitgang die geboekt is, blijven we boeren verder stimuleren en ondersteunen om de doelstellingen van het Klimaatakkoord te halen – een reductie van 25 procent van de broeikasgassen in 2030. Wij zijn trots op de ontwikkeling van de AgNav duurzaamheidstoolkit, die is gerealiseerd in samenwerking met Landbouw- en Voedselontwikkelingsautoriteit Teagasc, de Irish Cattle Breeding Federation (ICBF), Bord Bia, en met steun van het ministerie van Landbouw. De toolkit biedt Ierse veehouders de mogelijkheid om hun emissiedata bij te houden en gericht met een actieplan aan de slag te gaan om via een reeks aan wetenschappelijk bewezen maatregelen hun koolstofvoetafdruk te verkleinen.”  “Wij noemen de tool ook wel een one-stop digital platform voor boeren, als het om duurzaamheid gaat”, zo vervolgt Ryan. De tool bevindt zich nu nog in de pilotfase waar 4.931 veehouders aan deelnemen. “Tegen het einde van het jaar verwachten wij dat het programma voor alle aangesloten boerenbedrijven toegankelijk wordt. De interesse van boerenbedrijven is in ieder geval heel groot.”

Meer informatie via www.irishbeef.nl