×

'We maken 100% vegan cheese, zonder in te leveren op smaak'

Dinsdag 14 juni 2022
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Van vegan cheese nuggets of bitterballen tot een 100% vegan cordon bleu: de vraag naar vegan cheese is flink aan het toenemen. Ook in de vleesindustrie wordt er steeds meer gewerkt aan vegan opties, die perfect inspelen op de behoefte van de bewuste(re) consument van vandaag. Vegan cheese had echter nooit de beste reputatie. Niet onterecht, want wie vaker vegan cheese heeft geproefd heeft vast niet de beste ervaringen. Maar dankzij Vaess behoren deze slechte ervaringen tot het verleden. 
 
De Dutch foodengineers van Vaess (voorheen Vaessen-Schoemaker) hebben er hun missie van gemaakt om de ‘slechte’ reputatie om te gooien en daarom deden ze uitgebreid onderzoek naar de perfecte vegan smeltkaas. Eentje die niet als kauwgom aanvoelt, maar ook niet drijft in slechte vetten. Een flinke uitdaging dus, maar voor de Dutch foodengineers vooral een mogelijkheid om hun creativiteit te laten spreken. Dit voorjaar was ‘de eerste écht lekkere vegan smeltkaas’ een feit en presenteerde Vaess hun nieuwste uitvinding tijdens IFFA 2022 in Frankfurt. “We maken 100% vegan cheese mogelijk, zonder ook maar iets in te leveren op smaak of mondgevoel. Ook is onze vegan smeltkaas extreem laag in verzadigd vet. Iets wat hem extra aantrekkelijk maakt voor de consument van vandaag”, vertelt Coen van Oorschot, commercieel directeur bij Vaess.
 
Vegan cheese cordon bleu
Vaess presenteerde hun nieuwste vegan cheese in de vorm van wat voorbeeldconcepten, zoals een 100% vegan cordon bleu en een vegan cheese puck. De reacties op de vakbeurs waren lovend. Zelfs de meest sceptische bezoekers gaven toe dat de vegan variant niet onder doet voor gewone kaas. VascoFill VC, zo heet deze nieuwe vegan smeltkaas voor vullingen, is zeer gemakkelijk te bereiden. Van Oorschot: “We hebben een poeder samengesteld waarbij enkel water en olie toegevoegd hoeven te worden. Door de goede smaak en textuur is deze smeltkaas perfect voor in vleesvervangers.” Daarnaast wordt de VascoCheese, het vormbare smeltkaasalternatief voor onder meer nuggets, aangeleverd in 10 kilogram blokken: ‘ready to use’.
 
Nieuwsgierig naar hoe je vegan cheese kunt combineren met vleesvervangers? Ga naar www.vegancheese.com