×

ProVeg start Week Zonder Vlees met VeggieWorld event

Dinsdag 19 februari 2019
Terug naar overzicht
Deel dit artikel

Vegan is hot én nodig. Tijd dus voor een vegarevolutie. Althans, dat vindt ProVeg Nederland. De non-profitorganisatie houdt op zaterdag 9 en zondag 10 maart, het weekend voor de Nationale Week zonder Vlees, de vijfde Nederlandse editie van VeggieWorld in de Jaarbeurs Utrecht.

Van flexitariër, tot vegetariër of bewuste consument, de beurs is voor mensen die graag meer plantaardige producten willen eten. Ruim 90 ondernemers en inspirators uit binnen- en buitenland – waaronder het Britse prijswinnende kookduo BOSH! – geven peptalks, workshops en kooktips. Het is hiermee een van de grootste beurzen in Europa op het gebied van vegan lifestyle.

Voorloper vegarevolutie
"We hebben de wetenschap, een groot deel van de Nederlandse consumenten én het bedrijfsleven aan onze kant", vertelt Veerle Vrindts, directeur van de organisatie ProVeg Nederland, die zich inzet voor een gezonde, schone en diervriendelijke toekomst. "Nestlé kondigde aan de plantaardige tour op te gaan en de eerste vegan studentenvereniging van Nederland zag het levenslicht. De vegarevolutie gaat echter nog niet snel genoeg. Als we tegen het jaar 2040 de wereldwijde dierlijke consumptie willen halveren is het belangrijk dat iedereen een stap zet richting minder dierlijk en méér plantaardig."

VeggieWorld biedt de inspiratie om te experimenteren met vega(n) producten. Vrindts: "Van de Nederlandse innovatieve kaasjes van Charly All is Fair tot de Duitse seitansteaks van Wheaty en vegan wafels uit Parijs. Opvallende gast tijdens deze vijfde editie van de beurs is het hyperpopulaire Britse vegan kookduo BOSH!. Met meer dan 500.000 fans op Instagram, kookvideo's met 26 miljoen YouTube views per maand en hun prijswinnende kookboek weten deze twee jongens de meest verstokte vleeseters te verbluffen. Verder staan er op het programma lezingen van populaire bloggers en influencers, zoals vegan ultramarathonatlete Fiona Oakes, lifestyletrendsetter Lisette Kreischer en het gespierde Noorse fitness-icoon Jon Venus. 

Vega is booming
ProVeg ziet de revolutie in Nederland rooskleurig in. “VeggieWorld bereikte in 2018 met ruim 7800 bezoekers een recordaantal bezoekers. Het grootste deel van de bezoekers eet in het dagelijks leven niet veganistisch, maar staat wel open om te minderen met dierlijke producten. We verwachten dit jaar dat record te verbreken,” vertelt Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland en organisator van VeggieWorld Utrecht.
ProVeg streeft naar een wereld waarin in iedereen kan kiezen voor lekker en gezond eten dat goed is voor mens, dier en milieu. De non-profit organisatie pakt zo niet alleen de milieucrisis aan, maar richt zich ook op gezondheid, dierenwelzijn en eerlijke voedselverdeling. “Ook het culinaire aspect staat centraal”, lacht Vrindts, “want eten moet natuurlijk vooral lekker zijn.”

Kaarten zijn online verkrijgbaar vanaf 6 euro. De toegang is voor de jeugd tot en met 14 jaar gratis.