×

'Luchtontvochtiging biedt gigantisch veel voordelen'

Dinsdag 20 juni 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
‘Luchtontvochtiging biedt gigantisch veel voordelen voor producenten in meat en poultry’
Ventilex is een specialist in ontwikkelen en leveren van industriële droogoplossingen. Eén daarvan is DryGenic®, een geavanceerd lucht behandelings- en ontvochtigingssysteem voor klimaatbehandeling en luchtontvochtiging van grote (productie)ruimtes. DryGenic® wordt reeds vele jaren wereldwijd in verschillende sectoren, waaronder de vleesverwerkende industrie, met succes toegepast. De Ventilex DryGenic® zorgt voor een ideaal klimaat in productie ruimtes waardoor de hygiëne en werkomgeving voor medewerkers alsook de houdbaarheid en kwaliteit van het vlees worden verbeterd. DryGenic® voorkomt condensatie en desinfecteert tevens de lucht waardoor het risico op besmettingen aanzienlijk vermindert.


“Wij zien onze verantwoordelijkheid om droogprocessen niet alleen kwalitatief goed, maar ook zo efficiënt mogelijk te maken. Daarom investeren wij in innovatie en continu verbetering van onze oplossingen. Dit heeft geresulteerd in een nieuw gepatenteerd proces voor DryGenic®, waardoor dit systeem minimaal 50% minder energie verbruikt. Naast de vele bestaande voordelen die DryGenic® producenten in meat en poultry al kan bieden, kan het dus ook substantieel bijdragen aan behalen van duurzaamheidsdoelstellingen. De tijd is nu aangebroken dat we nadrukkelijker gaan uitdragen waar wij goed in zijn”, vertelt Thijs Jan Huizer, algemeen directeur van Ventilex.
 
Ventilex is al sinds de jaren 60’ wereldwijd succesvol actief in grote, groeiende markten waarbij energie-efficiëntie en duurzaamheid een steeds belangrijkere rol spelen. “Onze strategie is daarop afgestemd”, legt Huizer uit. “Onze visie is om met toonaangevende droogoplossingen bij te dragen aan een betere wereld. Zo'n twee-derde van het energieverbruik in industriële processen gaat naar procesverwarming waaronder drogen. Drogen is dus niet alleen een zeer belangrijke maar ook een zeer energie-intensieve processtap bij onze meeste klanten. En juist op dit gebied heeft er in feite maar weinig echte innovatie plaatsgevonden. Wij hebben veel ideeën en oplossingen om dat te veranderen! Wij zien enorme potentie voor toepassing van het DryGenic® systeem en dit is één van de eerste ontwikkelingen waar wij ons op richten. Samen met strategische partners hebben we een cruciale processtap van het systeem radicaal veranderd. Dit gepatenteerde proces levert een energiereductie van zeker 50 procent ten opzichte van het huidige systeem en is daarmee nog veel energie-efficiënter in vergelijking met alternatieve luchtbehandelingssystemen!”
 
Onbekend maakt onbemind
De DryGenic® is de oplossing waarmee de lucht in de verschillende ruimtes kan worden ontvochtigd. “We zijn wereldwijd actief, maar juist in onze thuismarkt zijn we minder bekend. Het is echt een kwestie van onbekend maakt onbemind, want bij slachterijen en coldstores waar onze installaties staan, willen ze nooit meer anders”, lacht sales manager Harry Huisman, die door Ventilex is aangetrokken voor de verkoop in de sector Meat & Poultry. “Ik loop al dertig jaar in deze vleesverwerkende industrie rond. Je ziet dat er bijna overal wordt gekoeld door middel van airconditioning. Dit zorgt voor condensatie en dat is precies wat je niet wilt op de productievloer”, weet Huisman. “Dankzij DryGenic® heb je nooit meer vochtdruppels aan het plafond, op de lopende band of op de machines en niet onbelangrijk: op het product.”

Lees HIER de volledige subcover over de Ventilex DryGenic® in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat & Co.