×

Virtual Meat Factory toont hoe processen zijn te digitaliseren

Woensdag 22 maart 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
CSB-System heeft de Virtual Meat Factory gelanceerd. Aan de hand van best-practices uit de dagelijkse praktijk krijgen klanten inzicht in hoe de processen binnen hun eigen slachthuis of productiefaciliteit kunnen worden gedigitaliseerd en verbeterd met behulp van ERP. “We hebben gemerkt dat ERP niet altijd een grijpbaar begrip is voor CEO’s, directeuren en procesmanagers. De Virtual Meat Factory is een tool waarmee we heel gemakkelijk de voordelen van een goede ERP inzichtelijk en begrijpelijk kunnen maken”, vertelt Erwin Kooke, Head of CSB Northern Europe.
 
Van goederenontvangst tot het snijden, en van productie tot traceerbaarheid: de Virtual Meat Factory maakt elke stap van het productieproces inzichtelijk. “De best practices van de honderden klanten die we wereldwijd helpen, zijn door ons vastgelegd in korte video’s die we in onze virtuele vleesfabriek met hen kunnen delen”, verduidelijkt Kooke. De ontwikkeling van de tool kwam voort uit de roep vanuit de industrie om de productie te automatiseren en verbeteren. “Al sinds de jaren ’90 ontwikkelen wij PC-netwerken met van die dikke manuals, maar je merkt dat inmiddels nieuwe generatie eigenaren en CEO’s aan het roer staan. Die hebben een andere mindset. Corona heeft bovendien een versnelling gegeven aan automatisering in de fabriek. Dat wordt verder gevoed door personeelstekorten. Jongeren doen het niet meer, ouderen willen het niet meer en arbeidsmigranten zijn ook steeds moeilijker aan te komen, nog los van de huisvesting die geregeld moet worden. Door een goede ERP in je slachterij of productieruimtes gaan de foutmarges direct omlaag.”
 
‘Papierwerk niet meer van deze tijd’
Digitalisering van de processen zorgt volgens Kooke immers voor een beter inzicht in de productie en zodoende ook voor een duurzamere werkwijze. “Als je al je processen digitaliseert en automatiseert, kun je 99,9% accuraat uitleveren. De foutmarges gaan daardoor fors omlaag. Je wilt niet weten hoeveel creditnota’s sommige bedrijven jaarlijks moeten verwerken, simpelweg omdat niet het goede wordt uitgeleverd. Je betrouwbaarheid naar de klant neemt toe door automatisering, maar met behulp van ERP kun je ook je planning, recepturen, de productie per product, etikettering en je end-of-line optimaliseren. Robots en cobots worden bovendien steeds toegankelijker qua prijs, waardoor ook middelgrote foodbedrijven hun productieproces kunnen automatiseren en digitaliseren”, benadrukt hij.

Lees HIER het volledige verhaal over de Virtual Meat Factory van CSB-System in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat & Co.