×

Kinderartsen: veganisme is gevaarlijk voor kinderen

Dinsdag 21 mei 2019
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Belgische kinderartsen zijn zich nadrukkelijk gaan mengen in de discussie over vleeseten. Zij ervaren in de praktijk de negatieve impact die veganisme heeft op de gezondheid van kleine kinderen. Zodoende raadt de Académie Royale de Médecine nu een veganistisch dieet 'ronduit af' voor kinderen, pubers, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

De Académie liet zelfs een persbericht uitgaan om hun verhaal kracht bij te zetten. Aanleiding voor de kinderartsen is een toename in het aantal kinderen dat in ziekenhuizen moet worden opgenomen met ernstige gebreken die direct te herleiden zijn aan een eetpatroon zonder dierlijke producten. Ondervoeding, een groeiachterstand, een ontwikkelingsachterstand en bloedarmoede zijn de meest voorkomende klachten. De kinderartsen bepleiten dat ouders meerdere keren per week vlees onderdeel laten zijn van de maaltijd, omdat dit calcium, vitaminen D en B12 en voor kinderen essentiële sporenelementen bevat. "Veganisme is echt te gevaarlijk voor kinderen die moeten groeien", aldus de artsen.

Gevolgen overheidscampagnes?
Waar elders in de wereld de vleesconsumptie nog steeds groeiende is, blijft deze in Nederland en Vlaanderen al jaren op een stabiel niveau, mede door overheidscampagnes die inzetten op het minderen van vleeseten. Afgelopen week nog besloot de gemeente Amsterdam om geen vlees meer te serveren tijdens eigen evenementen 'tenzij dit specifiek wordt gevraagd'.