×

CBS: omzetgroei foodindustrie het laagst

Dinsdag 21 augustus 2018
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Producenten in de Nederlandse industrie hebben in het tweede kwartaal van 2018 bijna zeven procent meer omgezet. De omzet in de aardolie-, chemische en farmaceutische industrie (+11,3%) steeg het hardst, die in de voedingsindustrie het minst: 1,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In de foodsector kromp de omzet zelfs met 0,3 procent, maar de volledige voedings- en genotsmiddelenindustrie noteerde nog een groei van 1,1 procent. Dit was vooral te danken aan de flinke stijging (+18,5%) bij producenten van dranken.
De totale industriële omzet binnen Nederland nam toe met 9,3 procent, terwijl de groei van de buitenlandse omzet 5,2 procent bedroeg. De afzetprijzen in de industrie stegen voor het zevende kwartaal op rij, ditmaal met 3,2 procent.

Personeelstekort
Volgens het CBS is het vertrouwen van producenten minder positief. Dit is voor een groot deel te wijten aan een groeiend tekort van goede arbeidskrachten. Eén op de vijf producenten gaf aan het begin van het derde kwartaal aan belemmerd te worden in hun bedrijfsactiviteiten wegens een tekort aan personeel. Een jaar geleden was dat nog 14 procent. De Nederlandse industrie heeft momenteel 22.000 oningevulde vacatures.