×

'Meer variaties in vleesalternatieven in trek'

Maandag 21 september 2020
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
In maart meldde ‘Distrifood’ dat de verkoop van vleesvervangers nog nooit zo groeide als in 2019. Data- en onderzoeksbureau Nielsen berekende een groei van 30%. Deze trend zorgt ook voor de vraag naar en opkomst van meer variatie in het aanbod vleesvervangers. Anno 2020 zijn naast de vegaburgers ook alternatieven voor gehakt en worstjes beschikbaar in het supermarktschap. En enkele leveranciers, zoals PLNT, bieden zelfs diverse roerbakreepjes en wegwaren voor op het brood.
 
Deze uitgebreide keuze in plantaardige variaties wordt gewaardeerd door consument en retailondernemers. Zo hebben Jumbo en Vomar enkele PLNT plantaardige broodbeleg producten in haar assortiment opgenomen. Innovatieve producten zijn in trek, zeker op plantaardig gebied. Retailinkopers en franchisenemers gaan actief op zoek. Marketing manager Laurens Zandbergen van Future Food Group (de organisatie achter PLNT) zegt hierover: “We merken dat lokale ondernemers voor hun vrije schapruimte meer naar plantaardige innovaties kijken. Ze voelen de groeiende vraag naar meer verscheidenheid in het plantaardige assortiment, zijn vaak zelf ook gemotiveerd vanuit duurzaamheid en gezondheid en kijken daarom naar een vernieuwend aanbod.”
 
Geschikt alternatief
Jos Havekotte, Innovation Manager bij Future Food Group, heeft wel een verklaring voor de vraag naar variatie in het aanbod van vleesvervangers: “De nieuwe generatie kopers kiest vaker voor roerbak- en wokgerechten of pasta in plaats van de traditionele maaltijd met aardappelen, groenten en vlees, zoals hun (groot)ouders. Vlees is daarbij niet langer het middelpunt, maar slechts een ingrediënt dat makkelijk in te wisselen is voor een vleesvervanger of andere duurzame eiwitbron.” Daar moet dan wel een geschikt productaanbod voor zijn. Havekotte: “Met de droge tofu van vroeger waar je met lang marineren nog net wat smaak aan kreeg, kom je nu niet weg. Gelukkig zijn er tegenwoordig sterk verbeterde en smaakvolle alternatieven voor roerbakreepjes.”
 
Ook gezond op brood
Future Food Group ontwikkelt en levert eigen producten en merken en is tevens distributeur van food-merken/partijen die duurzaamheid als kernwaarde hebben. Een gelijkwaardige vervanger voor vleeswaren was er lange tijd niet. Door innovatie en productontwikkeling zijn enkele leveranciers er naar eigen zeggen in geslaagd smaakvolle varianten te produceren. “Wat betreft mondgevoel, smaak en toepassingsmogelijkheden, kruipen vleesvervangers steeds dichter naar vleesproducten toe. Broodbeleg is een van de nieuwste toepassingsmogelijkheden.”
 
De markt let naast structuur en smaak ook steeds meer op de voedingswaarde in vleesvervangers. Zo staat het zoutgebruik ter discussie. “Terecht”, stelt Havekotte. “Al maakt het de uitdaging om smaakvolle vleesvervangers te ontwikkelen wel groter”, voegt hij er aan toe. “PLNT staat voor ‘Goed voor vandaag, het beste voor morgen’, we hebben daarbij de gezondheid van onze planeet en die van de mens voor ogen. Voor ons is het niet meer dan logisch om bij de recepturen naast smaak en textuur ook op de voedingswaarde te letten”. Als voorbeeld geeft hij aan dat het PLNT broodbeleg -de vegawaren- arm aan verzadigde vetten zijn en juist een bron van vitamine B12, ijzer en eiwit vormen. “Bovendien zijn ze glutenvrij. Ook allergieën en intoleranties zijn punten waar we bij productontwikkeling zo veel mogelijk rekening mee houden.”, besluit Havekotte.