×

520 jaar trouw aan Marel Boxmeer

Maandag 21 september 2020
Terug naar overzicht
Deel dit artikel

Augustus 2020 was een bijzondere maand voor Marel in Boxmeer. Liefst acht medewerkers vierden hun 40-jarig werkjubileum en vier medewerkers zijn zelfs al 50 jaar in dienst bij hetzelfde bedrijf, dat toen onder de naam Stork PMT bekend stond. Normaal pakt Marel flink uit tijdens zulke jubilea, maar vanwege de beperkende maatregelen was dat in augustus niet mogelijk. Dat wordt echter op 24 september dubbel en dwars goedgemaakt met een gezamenlijke, corona-proof ceremonie.

Het is tegenwoordig al hoogst uitzonderlijk als een medewerker 40 jaar lang bij één bedrijf werkt, laat staan als er dat acht stuks zijn. Maar het wordt pas helemaal uniek als op hetzelfde moment vier collega’s maar liefst 50 jaar werkzaam zijn bij ditzelfde bedrijf. Dat tekent de trouwe relatie tussen Marel en zijn medewerkers. Er zijn weinig bedrijven in Nederland die zulke statistieken kunnen overleggen. 520 jaren werkervaring samengebald in 12 personen!

Bedrijfscultuur
In augustus 1970 maakte de pluimveemachine-afdeling van Stork in Boxmeer een flinke groeispurt door, waardoor er flink wat nieuw personeel nodig was. Precies hetzelfde gebeurde tien jaar later in 1980. Twaalf van de destijds aangenomen medewerkers zijn tot op de dag van vandaag actief gebleven in het bedrijf, tot volle tevredenheid van beide partijen. Dat geeft aan hoezeer de bedrijfscultuur van Marel past bij het personeel. “Waarom er zoveel mensen zo lang bij Marel blijven werken? Ik denk dat het komt omdat al vanaf die tijd de medewerkers zich konden ontwikkelen in en met het bedrijf. En die ontwikkeling van Stork en Marel, samen met de medewerkers is altijd voortreffelijk gegaan,” zegt Anton de Weerd, die tot voor kort jarenlang leiding gaf aan Stork/Marel in Boxmeer. ”In de jaren '70 en '80 stond Stork PMT al bekend om het sociale beleid. Iedereen wist dat het goed toeven was bij Stork. En dat is zo gebleven!”

Limousines
Marel zet de twaalf jubilarissen op 24 september op een aangepaste, corona-proof manier in het zonnetje. Wat ‘gewoon’ is gebleven in coronatijd zijn de limousines. Een ware parade van luxe automobielen zal voorrijden om de thuis opgehaalde jubilarissen en hun gezinsleden af te zetten bij de hoofdingang, zoals anders ook gebruikelijk is. Voor het buitenpodium staan een honderdtal stoelen opgesteld, steeds op 2 meter afstand van elkaar, voor de genodigde familieleden. Op het grote beeldscherm zullen enkele officials op afstand het woord tot de jubilarissen richten, zoals burgemeester Karel van Soest van Boxmeer, Jaap Schipper als voormalig directeur, Anton de Weerd van Marel en vanzelfsprekend CEO Arni Oddur Thordarson vanuit IJsland. Uiteraard zijn er ook diverse ‘live’ sprekers om de ceremoniële handelingen te verrichten, onder wie Algemeen Directeur Marel Poultry Roger Claessens.