×

VanDrie Group start samenwerking teelt veldbonen

Donderdag 22 juni 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
De VanDrie Group start in het najaar van 2023 een project om de teelt van veldbonen in Nederland te stimuleren voor gebruik in kalvervoeders. Het familiebedrijf uit Mijdrecht polst voor dit project de interesse bij kalverhouders en akkerbouwers. Door middel van het telen van veldbonen wil de VanDrie Group een bijdrage leveren aan het vergroten van de stikstofbenutting en CO2 reductie in Nederland.

Het continu verduurzamen en versterken van haar keten staat voor de VanDrie Group centraal. De optimale inzet en gebruik van de juiste grondstoffen zijn daar een belangrijk onderdeel van. Daarbij mogen grondstoffen die in Europa geteeld of beschikbaar zijn rekenen op de interesse van de VanDrie Group.

Voordelen
Veldbonen hebben verschillende voordelen voor zowel toepassing in diervoeder als voor de teler. Veldbonen hebben een gunstige eiwitsamenstelling en zijn met minimale bewerking geschikt voor toepassing in kalvervoeders. Als gewas heeft de veldboon een gunstig moment van inzaaien, waarbij het als rustgewas stikstof uit de lucht bindt en in de bodem vastlegt. Door het relatief vroege moment van oogsten, blijft er ruimte beschikbaar voor een geslaagde volgteelt.
In het project wordt samengewerkt met Limagrain; marktleider in het veredelen en vermarkten van landbouwzaaizaden voor professioneel gebruik in veehouderij, akkerbouw en groensector. Limagrain zal ook de teeltbegeleiding bij kalverhouders en akkerbouwers verzorgen.