×

AI cameratoezicht gepresenteerd op Grüne Woche

Maandag 23 januari 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Tijdens de internationale Grüne Woche in Berlijn hebben de Nederlandse Dierenbescherming, Deloitte, Eyes on Animals en Vion afgelopen week een monitoringstool met slimme cameratechniek gepresenteerd. Deze nieuwe monitoringstool maakt gebruik van Artificial Intelligence (AI). De interactie tussen mens en dier wordt hiermee op slachterijen gemonitord. De camera's nemen onafgebroken alle beelden op en worden door de software geanalyseerd.
 
De ontwikkelde videosoftware maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om te monitoren hoe met dieren wordt omgegaan. Het systeem detecteert bewegingen van personen, dieren en objecten en hun interactie. Videofragmenten die (mogelijk) afwijken van het protocol van Vion met betrekking tot de omgang met dieren, worden automatisch geselecteerd door het algoritme van het systeem. Deze videofragmenten worden via een dashboard beschikbaar gesteld om te beoordelen. Hiermee worden de dierenwelzijnsfunctionarissen van Vion in staat gesteld op basis van de videofragmenten corrigerende maatregelen te nemen. Belangrijk is om te weten dat er een vast selectie- en beoordelingskader wordt gebruikt. Uitgangspunt van het voeden van het algoritme is het Dierenwelzijnsprotocol van Vion. Dit werkt beter dan steekproefsgewijs controleren wat tot nu toe gebeurde, omdat kans dan groot is dat je net dat beeld niet ziet wat er wel toe doet.
 
Wetsvoorstel
Vion heeft dit slimme camerasysteem vanaf 2021 in de slachterijen in Nederland en Duitsland geïnstalleerd. De Nederlandse overheid werkt aan een wetsvoorstel voor cameratoezicht in slachterijen. De presentatie van het de monitoringtool in Berlijn werd bijgewoond door minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).
 
Op de foto, v.l.n.r.: Leon Cuypers (Vion), Bert Urlings (Vion), Gemma Willemse (Dierenbescherming), Minister Christianne van der Wal, Susanne Maasen (Dierenbescherming), Vincent Bolwerk (Deloitte) en Laurens Schuhmacher (Deloitte)