×

Food Pilot biedt testfaciliteit voor eiwitverwerking

Woensdag 18 januari 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Kikkererwten, soja, insecten, algen en zelfs bacteriën en schimmels zijn enkele van de vele eiwitbronnen die in de toekomst een grotere rol zullen spelen binnen een gevarieerd voedingspatroon. Om deze soorten eiwitten succesvol verwerkt te krijgen in voedingsproducten, die van smaak en kwaliteit zijn, ontbreekt er nog kennis en procesexpertise. Daar komt nu verandering in met de nieuwe eiwitverwerkingslijn, die ILVO en Flanders’ FOOD ter beschikking stellen aan foodproducenten. “Deze nieuwe infrastructuur stelt ons in staat om hierover meer inzicht te verwerven”, aldus Lieve Herman van ILVO afdeling Technologie en Voeding.
 
Jo Brouns, Vlaams minister van landbouw, voeding, economie en innovatie, opende eind vorig jaar de eiwitverwerkingslijn tijdens de Food Pilot in Melle. Twintig nieuwe toestellen werden tentoongesteld. “Ik ben bijzonder verheugd om de nieuwe verwerkingslijn rond eiwitvoeding te mogen openen. Het zorgt ervoor dat bedrijven en onderzoekers hier hun innovatief idee kunnen uittesten en optimaliseren, om nadien op industriële schaal geproduceerd te worden. De samenwerking tussen ILVO en Flanders’ FOOD zorgt ervoor dat we hier echt een succes van kunnen maken.”
 
Uittesten op proefschaal
De nieuwe eiwitverwerkingslijn bestaat uit apparatuur, die elke stap van geoogste grondstof, eiwitconcentraten en -isolaten tot zelfs getextureerde eiwitten, kan uitvoeren op semi-industriële schaal én op een gecontroleerde manier. Dit voorziet erin om elk proces zodanig te optimaliseren, zodat eiwitrijke voedingsproducten van hoogstaande kwaliteit worden geproduceerd. De pilot-infrastructuur maakt het mogelijk voor voedingsbedrijven en onderzoekers om het hele traject van ruwe alternatieve eiwitbron tot zuiver kant-en-klaar eiwitingrediënt uit te testen op proefschaal.
 
Met deze eiwitverwerkingslijn zijn ILVO en Flanders’ Food de eerste organisaties die naar eigen zeggen ‘het onmogelijke, mogelijk maken’. “Om alternatieve eiwitingrediënten te extraheren zijn opeenvolgende verwerkingsstappen nodig die mogelijk een effect kunnen hebben op de functionele eigenschappen, de nutritionele kwaliteit en de smaak van de eiwitten. Het gebrek aan kennis over deze drie aspecten wordt steeds meer de bottleneck voor verdere exploitatie”, zegt Herman.
 
Toegang tot innovatie
Inge Arents, landbouwkundig ingenieur Voeding & Dieetleer bij Flanders’ FOOD, vertelt: “Dankzij deze infrastructuur krijgen de voedingsbedrijven uit de vlees- en eiwitsectorentoegang tot onderzoek en innovatie om innovatieve voeding te produceren van topkwaliteit, concurrentieel sterk in de markt en met respect voor duurzaamheid. De grote waaier aan eiwitbronnen kan dankzij onze nieuwe lijn effectief ingang vinden in ieders voedingspatroon.”