×

‘Alle eiwitten te produceren uit micro-organismen’

Dinsdag 17 januari 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
De totale wereldvraag naar eiwitten en vetten kan worden geproduceerd op een stuk land dat kleiner is dan Rotterdam en Antwerpen. De vrijgekomen landbouwgrond kan dan worden teruggegeven aan de natuur. Dat is de boodschap – en overtuiging - van de groene beweging RePlanet - met ook een Nederlandse afdeling. Microbioloog Hidde Boersma, verbonden aan RePlanet Nederland, legt uit: “De producten met daarin dierlijke proteïnen en vetten, kunnen we gewoon blijven eten. We verwisselen enkel het macro-organisme met een micro-organisme.”
 
Precisiefermentatie creëert biologisch identieke dierlijke eiwitten met behulp van genetisch gemodificeerde micro-organismen die in tanks worden gefermenteerd. Volgens RePlanet gebruikt eiwit uit micro-organismen zo’n 40.000 keer minder land dan rundvlees. Dergelijke ‘landbouwvrijevoeding’ kan volgens RePlanet ‘voor de wereldbehoefte aan eiwitten produceren’ op slechts 420 vierkante kilometer: een gebied kleiner dan de steden Rotterdam en Antwerpen samen. “Hierdoor kan driekwart van het wereldwijde landbouwareaal worden vrijgegeven voor natuurherstel en koolstofopslag. Ook zal de uitstoot van broeikasgassen per geproduceerde calorie met zo’n 90% verlagen dankzij deze voedseltransitie.”
 
Oproep
RePlanet roept overheden op om subsidies voor dierlijke landbouw af te bouwen en subsidies in te voeren voor plantaardig voedsel. Verder pleit deze groene beweging voor een verbod op reclame voor vleesproducten. Daarnaast wil RePlanet dat de overheid tien jaar lang 2,5% van het BBP gaat investeren in voedselinnovatie.