×

De Groene Weg formaliseert keten biologisch lamsvlees

Dinsdag 17 januari 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Met het tekenen van de leveranciersovereenkomsten met biologische schapenhouders, is door De Groene Weg nu samen met 25 biologische schapenhouders de laatste stap gezet om te komen tot de formele keten voor biologisch lamsvlees uit Nederland. Een volgende stap voor De Groene Weg die past binnen het samenwerken in vraaggestuurde ketens.
 
Sinds 2013 werkt De Groene Weg al samen met deze schapenhouders, maar deze samenwerking was tot op heden nog niet geformaliseerd. Met het tekenen van een leveranciersovereenkomst gaat De Groene Weg een afnameverplichting aan voor het aantal lammeren dat de schapenhouder jaarlijks kan leveren en de schapenhouder gaat de verplichting aan om de afgesproken aantallen te leveren. Ook wordt, net als in de varkensvleesketen, vier keer per jaar een vaste prijs afgesproken op basis van de kostprijs- en marktontwikkeling.
 
Rust en stabiliteit
Biologisch schapenhouder Peter van Leeuwen uit Buren is voorzitter van de vereniging van biologische schapenhouders en geeft aan dat de wens tot het formaliseren van deze keten er bij de schapenhouders al langer was. Peter: “Al sinds het tekort aan biologisch lamsvlees in 2021, was het duidelijk dat we deze stap wilden nemen. Vanuit de biologische varkensvleesketen ben ik bekend met de unieke manier van samenwerken die De Groene Weg kent. De afnameverplichting, maar ook het prijssysteem zoals De Groene Weg heeft, geeft de schapenhouder rust en stabiliteit. Schapen zijn vaak een neventak voor een biologische boer. Vaak heeft hij biologisch melkvee of varkens als hoofdtak; de schapen zijn er om bijvoorbeeld het gras in de winter kort te houden. Het is dan prettig wanneer je als schapenhouder zeker je lammeren kwijt kunt tegen een eerlijke prijs. Het feit dat onze lammeren ook als biologisch verwaard worden, is dan misschien nog wel belangrijker dan de hoogste prijs. Ik ben er trots op dat we als sector nu deze stap samen met De Groene Weg hebben gezet.”
 
Jaarrond biologisch lamsvlees
Jan Leeijen (Livestock Manager) is vanuit De Groene Weg betrokken geweest bij deze stappen. Jan: “Wij werken samen met zo’n 25 Nederlandse biologische schapenhouders en verwerken zo’n 1.500 lammeren per jaar. Een mooi aantal om een uniek en heerlijk product aan de klanten van onze biologische slagerijen te verkopen. De stap die wij nu met de biologische schapenhouders hebben gemaakt, maakt het mogelijk dat onze slagerijen het gehele jaar biologisch lamsvlees kunnen aanbieden.”