×

100% circulair varkensvoer voor duurzamer varkensvlees

Dinsdag 23 maart 2021
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Het voer van Nederlandse varkens bestaat al voor 30 tot 40% uit overblijfselen uit de voedingsindustrie. Onder andere bietenpulp uit de suikerfabriek, bierbostel uit de bierbrouwerij en zonnepitschroot uit de zonnebloemolie-industrie worden op grote schaal verwerkt tot varkensvoer. Voerwaarts uit Sinderen is er nu in geslaagd om als eerste Nederlandse voerfabrikant varkensvoer voor 100% samen te stellen uit overblijfselen uit de Nederlandse voedingsindustrie. “Het is een belangrijke ontwikkeling om varkensvlees duurzamer te maken”, aldus Rob Nieuwenhuis en Alexander Romme van Voerwaarts.
 

Aan de ontwikkeling van 100% circulair varkensvoer ging een jarenlang ontwikkeltraject vooraf waar veel partijen bij betrokken waren. Om voer voor 100% samen te stellen uit voormalige levensmiddelen, werkte Voerwaarts nauw samen met Feedvallid uit Poederoijen dat gespecialiseerd is in de inkoop en het bewerken van levensmiddelen die niet (meer) voor menselijke consumptie zijn geschikt. Overal in de voedingsindustrie ontstaan bijvoorbeeld snoep, koekjes, toastjes, muesli, hagelslag, chips en brood met de verkeerde kleur, vorm of verpakking. Deze producten worden verwerkt tot diervoeder. FeedValid is marktleider in het verwerken van deze stromen voor de diervoederketen. Omdat Voerwaarts 100% duurzaam voer wil produceren, zochten de bedrijven nieuwe reststromen als aanvulling op het huidige assortiment producten. Reststromen bijvoorbeeld die goed in de eiwitbehoefte van varkens voorzien. Het aanbod van reststromen kan wisselen, terwijl varkens juist behoefte hebben aan voer met een constante voedingswaarde. Het samenstellen van voer uit uitsluitend reststromen vergt daarom specialistische kennis en aandacht.

Duurzamer varkensvlees
Naar verwachting kan een aanzienlijk deel van de varkens in de toekomst met 100% circulair voer gevoerd worden. De ontwikkeling van voer uit 100% reststromen is belangrijk in de ontwikkeling van duurzamer vlees. Door reststromen een tweede leven te geven, hoeft minder voer te worden geteeld of geïmporteerd en wordt dus veel minder voedsel verspild.