×

'122.000 dieren kwamen in 2018 om door stalbrand'

Donderdag 24 januari 2019
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
In 2018 kwamen 122.000 dieren om het leven door stalbrand. Het thema wordt vandaag behandeld in een groot veehouderijdebat. Minister Carola Schouten van Landbouw ziet vooralsnog geen redenen om het beleid aan te passen. “We hopen zeer dat dit debat de minister op andere gedachten brengt”, laat Wakker Dier in een verklaring weten. 
 
De minister erkent in haar Kamerbrief dat een aantal brandveiligheidsmaatregelen zorgen voor minder slachtoffers, maar dat dit niet opweegt tegen de investeringen van de boer. Het afgelopen jaar waren er twintig branden met slachtoffers te betreuren. Daarvan vonden negen stalbranden plaats in pluimveestallen. Zo’n 114 duizend kippen gingen daarbij in vlammen op. Naast nog zo’n 6.500 varkens en zo’n 800 runderen; voornamelijk kalfjes.
 
Ernstige verwondingen
Stalbrand veroorzaakt veel dierenleed. De dieren stikken of raken bewusteloos door de rookontwikkeling. Een deel van de dieren kan geen kant op en verbrandt daardoor levend. Dieren die een brand overleven, worden vanwege hun ernstige verwondingen vaak alsnog geëuthanaseerd.