×

Foodvalley Accelerator helpt ondernemers doorgroeien

Donderdag 24 januari 2019
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Foodvalley NL en ScaleUp Company slaan de handen ineen en starten de Foodvalley Accelerator voor scale-ups in de agrifoodsector. Daarmee krijgen nu ook bedrijven ná de start-up fase ondersteuning. De Foodvalley Accelerator richt zich op innovatieve Nederlandse agrifood ondernemingen met een schaalbaar product of dienst en een omzet van minimaal 100.000 euro.
 
Roger van Hoesel, directeur van Foodvalley NL: “Foodvalley is dé hub voor innovatieve en technische agrifoodbedrijven. Er is echter een gat in het ecosysteem: er zijn veel kleine, veelal jonge bedrijven en daarnaast grote gevestigde ondernemingen die al jaren bestaan. Er zijn bijna geen jonge bedrijven die de accelerator fase overleefd hebben. Met de Foodvalley Accelerator vullen wij dit hiaat.”
Mirik Castro, trainer bij ScaleUp Company, vult aan: “Slechts 4% van de start-ups overleeft de accelerator fase naar een omzet van 1 miljoen euro. Er is dus ontzettend veel behoefte aan training en coaching. Samen met Foodvalley NL hebben wij daarom een programma ontwikkeld vóór en dóór ondernemers. We focussen op de business, maar vooral ook op de ondernemer zelf.”
 
Opzet programma
Het acceleratorprogramma is gebaseerd op Rockefeller Habits 2.0, de beproefde methodiek van Verne Harnish waarmee je groei initieert en begeleidt. Het is een praktische methode die effectiviteit (met de juiste mensen op de goede plek de juiste dingen doen) combineert met efficiëntie (dingen goed doen). De deelnemers worden ingedeeld in groepjes van 4 tot 6 ondernemers die maandelijks in ‘Accountability Sessions’ met een coach de voortgang bespreken. Daarnaast zijn er ieder kwartaal thematische ‘Learning Days’ met inspirerende sprekers en verhalen van andere ondernemers. Tot slot worden alle ondernemers gekoppeld aan een persoonlijke mentor uit de agrifoodsector en profiteren ze van het Foodvalley netwerk.
 
Kosten en toelatingscriteria
In februari en maart zijn er twee informatiebijeenkomsten voor geïnteresseerde ondernemers. Ondernemers kunnen zich daarvoor aanmelden via www.foodvalleyaccelerator.nl. Na inschrijving voor het programma zelf bepaalt een commissie of de ondernemer toegelaten wordt. Er wordt onder meer in een toetsingsgesprek gekeken naar motivatie.
Deelname kost ondernemers 2.500 euro per jaar, exclusief BTW. Ondernemers wordt geadviseerd het volledige programma van drie jaar te doorlopen. De Foodvalley Accelerator gaat in april 2019 officieel van start. De bijeenkomsten zullen plaatsvinden op het World Food Center terrein in Ede.
 
De Foodvalley Accelerator is bedoeld voor Nederlandse agri & foodbedrijven. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland, gemeente Ede, ScaleUp Company en Foodvalley NL in samenwerking met StartLife, Oost NL en World Food Center Development.
 Foodvalley is het kennisintensieve agrifood ecosysteem in Nederland waar vele bedrijven van
Start-ups tot en met multinationals en kennisinstellingen samen werken aan innovatieve oplossingen, gezonde voeding en duurzame productie.