×

Marel treedt de toekomst vol vertrouwen tegemoet

Dinsdag 24 maart 2020
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Marel treedt de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering, die afgelopen week vanwege de uitbraak van het Coronavirus volledig online werd gehouden, benadrukten Ásthildur Otharsdóttir (Voorzitter van de Raad van Bestuur) en CEO Árni Oddur Thórdarson dat de doelstellingen voor de (middel)lange termijn gehandhaafd blijven. “Marel bevindt zich in een unieke positie om haar doel te realiseren en passende oplossingen te leveren die voldoen aan de huidige en toekomstige eisen van voedselverwerkers en consumenten”, aldus Otharsdóttir.
 
“Deze buitengewone tijden herinneren ons eraan hoe belangrijk het is dat iedereen toegang heeft tot veilig voedsel. We moeten verder kijken dan de wereldwijde pandemie. Het voeden van de groeiende wereldbevolking is één van de grootste uitdagingen waarmee de samenleving wordt geconfronteerd. We moeten nieuwe manieren vinden om duurzaam en betaalbaar kwaliteitsvoedsel te produceren en meer te doen met minder”, benadrukt Otharsdóttir. “In de context van klimaatverandering, de beperkte hulpbronnen van de aarde en het onpeilbare afval in de voedselwaardeketen, is de geschatte zeventig procent toename van de vraag naar voedsel de komende dertig jaar alleen te behalen door anders te produceren.”
 
‘Sterke financiële positie’
Ze vervolgt: “Marel bevindt zich in een unieke positie om haar doel te realiseren en passende oplossingen te leveren die voldoen aan de huidige en toekomstige eisen van voedselverwerkers en consumenten. We blijven ons inzetten voor de ambitieuze tienjarige groeidoelstellingen die we in 2017 hebben aangekondigd. Onze groei zal evenwichtig zijn tussen organisch en verworven, en worden bereikt door te profiteren van investeringen in innovatie en marktbereik, aangevuld met strategische acquisities en partnerschappen. Er zijn volop consolidatiemogelijkheden in onze markt en Marel heeft een sterke financiële positie om toekomstige strategische stappen te faciliteren. ”
 
CEO Árni Oddur Thórdarson vult aan: “Marel verkeert in een zeer goede concurrentiepositie. Het bedrijf is financieel sterk en kent een solide cashflow. We hebben tot nu toe een recordaantal bestellingen gezien en met passie en toewijding richt ons verenigde Marel-team zich op het leveren van de juiste kwaliteit op het juiste moment, hoewel in de huidige logistieke uitdagingen de kosten hoger zullen zijn.”
 
Strategische flexibiliteit
“We bevinden ons in een gelukkige situatie, want we zijn financieel sterk met nieuw uitgegeven aandelen in verhouding tot de dubbele notering. Om onze operationele en strategische flexibiliteit verder te vergroten en om de langetermijnstrategie van het bedrijf te ondersteunen, hebben we begin 2020 een senior gesyndikeerd krediet van 700 miljoen euro veiliggesteld”, verduidelijkt Thórdarson. Hij besluit krachtig: “Marel is een van de belangrijkste machinefabrikanten op het gebied van de verwerking van pluimvee, vlees en vis en die de levering van veilig en betaalbaar voedsel garandeert in samenwerking met verwerkers van over de hele wereld. We herhalen onze financiële doelstellingen voor de middellange termijn 2023 en de lange termijn 2026.”

De volledige jaarrapportage over 2019 is hier te downloaden.