×

'Markt alternatieve eiwitten groeit naar 245 miljard euro'

Woensdag 24 maart 2021
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
De markt voor alternatieven voor vlees, eieren, zuivel en zeevruchten groeit naar verwachting tegen 2035 naar een waarde van tenminste 245 miljard euro (290 miljard USD). Deze ongekende groei van alternatieven op basis van planten, micro-organismen en dierlijke cellen ontstaat met name door de veranderende vraag van consumenten. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Boston Consulting Group (BCG) en Blue Horizon (BH). “Om deze markt succesvol te bespelen, moeten investeerders wel hun technologische kennis aanscherpen en ervoor zorgen dat ze potentiële disrupties een stap voor zijn”, zegt Björn Witte, managing partner en CEO bij Blue Horizon.
 
Het rapport ‘Food for Thought: The Protein Transformation ‘laat zien dat de markt voor alternatieve eiwitten groeit van de huidige 13 ton per jaar naar 97 ton in 2035. Dat betekent dat over vijftien jaar elke tiende portie vlees, eieren, zuivel en zeevruchten die wereldwijd wordt gegeten, gemaakt is van een alternatieve bron van eiwitten. Door snellere technologische innovatie en ondersteunende wet- en regelgeving kan het aandeel zelfs doorgroeien tot 22% van de gehele markt in 2035. Witte: “De arena voor alternatieve eiwitten staat wijd open en er worden grote stappen gezet. Er ligt nu een geweldige kans voor investeerders om vroegtijdig in te stappen en grote spelers te worden in de toekomst van voedsel.”

Drie fasen 
Volgens het onderzoek zijn er drie fases met verschillende tijdslijnen voor de verschillende alternatieve eiwitten en de producten die zij vervangen:
• Gelijkwaardige plantaardige alternatieven voor producten als hamburgers, zuivel en eieren gemaakt van soja, erwten en andere eiwitten, zijn beschikbaar vanaf 2023 of zelfs eerder;
• Eiwitten gemaakt van micro-organismen zoals schimmels, gist en eencellige algen vormen vanaf 2025 een gelijkwaardig alternatief;
• Eiwitten die direct uit dierlijke cellen groeien worden een gelijkwaardig alternatief vanaf 2032.
 
Het rapport is op te vragen via www.bluehorizon.com/alt-protein-report-2021/