Oproep: Houd Afrikaanse varkenspest buiten de deur
Maandag 24 juni 2024
Vee&Logistiek Nederland en de POV zijn zeer bezorgd dat het Afrikaanse Varkenspest (AVP) virus straks in Nederland opduikt. Afgelopen week werd ineens een met AVP besmet wild zwijn aangetroffen in een gebied waar tot heden niets aan de hand was. Er is vermoeden dat het laten rondslingeren van etensresten in de natuur hiervan de oorzaak is. Dat baart grote zorgen.
Dodelijk
Het AVP-virus is niet schadelijk voor de mens, maar wel voor de wilde zwijnen en varkens. Het is vaak zelfs dodelijk voor deze dieren. Als het virus een varkenshouderijbedrijf binnendringt, zijn de gevolgen desastreus. Zowel voor de varkens en de varkenshouder als voor het bedrijf en de hele varkenssector.
Let op met etensresten
De vakantieperiodes staan voor de deur en het EK voetbal is in volle gang. Dit zorgt ervoor dat veel mensen op reis gaan naar vakantiebestemmingen of naar de wedstrijden. Vaak zijn mensen zich niet bewust van de risico’s van het weggooien van etensresten in de natuur of op parkeerplaatsen onderweg. Het AVP-virus kan namelijk in voedselproducten aanwezig zijn, vooral in landen en gebieden waar het virus rondwaart.
Als mensen voedselproducten en -resten uit die gebieden weggooien in de natuur of rond afvalbakken op parkeerterreinen laten slingeren, is er kans dat wilde zwijnen deze resten opeten en besmet raken. Ook gehouden varkens kunnen besmet raken via voedsel dat door mensen is achtergelaten. Daardoor kan het virus plotseling een enorme sprong richting ons land maken. Vee&Logistiek Nederland en de POV roepen daarom reizigers en alle mensen op om geen voedsel uit het buitenland mee terug te nemen en geen etensresten in de natuur achter te laten.
Reële dreiging
De dreiging van het AVP is voor de Nederlandse varkenssector groot. Besmettingen in Duitsland, Polen, Oost- en Zuidoost Europa zijn er nog vrijwel dagelijks. Er zijn nog steeds positieve gevallen onder wilde zwijnen in buurland Duitsland. Onlangs gebeurde dit plotseling in de deelstaat Hessen.
Hoewel het AVP-virus ver weg lijkt, kan het door menselijk handelen ineens 500 km verderop opduiken. Uitbraken van dierziekten, zoals de Klassieke Varkenspest in 1997 of Mond-en-klauwzeer in 2001, hebben grote negatieve gevolgen voor zowel mens als dier. Daarom doet ook de overheid er alles aan om dit te voorkomen.
Maatregelen door veetransporteurs
Nederlandse veetransporteurs nemen ook veel maatregelen om te voorkomen dat het AVP-virus verspreid wordt. Zij reinigingen en ontsmetten hun wagens veelvuldig, mijden de besmette gebieden en als een transporteur uit een besmet land komt, zoals Duitsland, wordt de veewagen in Nederland extra gereinigd en ontsmet. Ook is er onder de chauffeurs aandacht voor de juiste omgang met buitenlands voedsel en voedselresten.